Normativa municipal

Onada de calor i persones sense samarreta a Barcelona: ¿les poden multar?

DIRECTE | Segueix minut a minut totes les novetats sobre l’onada de calor a Barcelona

CONTEXT | ¿Què és una onada de calor i com ens afecta?

Onada de calor i persones sense samarreta a Barcelona: ¿les poden multar?

MANUEL MITRU

2
Es llegeix en minuts

Una nova onada de calorestiuenca ha arribat a les ciutats catalanes amb una escalada de les temperatures que ha obligat les autoritats a començar a prevenir els ciutadans d’aquest episodi extrem amb consells com reduir l’activitat física, hidratar-se correctament o evitar l’impacte directe dels rajos del sol.

El Servei Meteorològic de Catalunya, de fet, ha registrat aquest mes de juny la temperatura rècord del 2023 a l’arribar gairebé als 41 ºC a la província de Tarragona.

Davant l’escenari de calor estival, és habitual que alguns ciutadans descobreixin el seu tors pels carrers de Barcelona com a manera de suportar les temperatures càlides. ¿Però què diu la normativa municipal de la capital catalana sobre aquesta acció? ¿Aquests veïns s’exposen a multes?

El Tribunal Supremja es va pronunciar en el seu moment sobre la literalitat de la norma barcelonina que vetava anar «gairebé despullat» pel carrer. A partir d’aquell moment, l’ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana a l’espai públic de Barcelona va canviar la seva literalitat a la seva redacció actual.

Els detalls de la regulació barcelonina

Segons l’article 74 bis d’aquesta ordenança, queda «prohibit transitar o estar a espais públics només en banyador». A excepció de les piscines, platges, passejos marítims i vies contigües a les platges, el tors nu està vetat com una infracció lleu a Barcelona, i les sancions per anar només en banyador a zones no esmentades anteriorment oscil·len entre els 120 euros i els 300 euros de multa.

Considerant l’expressió «gairebé despullat o despullada» d’imprecisa, el Tribunal Suprem va estimar un recurs de cassació el 2015 per canviar-la per una terminologia que redueixi el marge interpretatiu del terme: directament «despullat o despullada».

Així mateix, el Suprem també va suprimir del segon apartat del mateix article de l’ordenança les paraules «o una altra peça similar», i va restringir l’àmbit de la norma a la prohibició de «transitar o mantenir-se als espais públics només en banyador, excepte a les piscines, platges o altres llocs on sigui normal o habitual estar amb aquesta peça».

Notícies relacionades

El director de l’Organització Mundial de la Salut, Hans Henri P. Kluge, adverteix sobre un estiu «inusualment càlid» a Europa i ha recordat que l’any passat van morir 20.000 persones per calor entre el juny i l’agost.

Kluge adverteix que Europa s’està escalfant dues vegades més ràpid que la mitjana mundial des dels anys vuitanta, i la calor extrema els mesos d’estiu «s’està convertint en norma, no en l’excepció».