«Fomenta la ludopatia»

La Generalitat, sobre la futura fira del joc de Barcelona: «Va contra la salut»

La Generalitat, sobre la futura fira del joc de Barcelona: «Va contra la salut»

ACN

2
Es llegeix en minuts

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha tornat a mostrar-se crític aquest dilluns amb l’arribada a Barcelona, a partir del 2025, de la fira mundial més gran de la indústria del joc, els casinos i les apostes,que tindrà un impacte econòmic de 280 milions d’euros. Durant cinc anys, això és, fins al 2030,se celebrarà a la capital catalana en comptes de Londres, on s’havia portat a terme els últims 12 anys. «Tot el que fomenti el joc i faci créixer el risc de ludopaties va contra la salut i contra la salut pública», ha assenyalat el titular de Salut en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Segons l’opinió de Balcells, la proposta és «absolutament» desafortunada. El conseller ja havia criticat fa uns dies a Twitter aquesta decisió, que considera «un model de societat en què sempre perden els més vulnerables i guanya la banca». «Aquesta és la Barcelona del pacte PSC, Comuns i PP», es queixava en aquesta xarxa social. Així mateix, Balcells recordava que el Govern està treballant en una llei d’addiccions comportamentals «que garanteixi el dret a la salut i una societat amb igualtat d’oportunitats on la vida no depengui de l’atzar». Aquesta llei servirà, defensa el conseller, per lluitar contra la «xacra» que és l’addicció al joc.

Aquest dilluns, a Catalunya Ràdio, Balcells ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona «encara és a temps» de retirar el projecte i que hi ha «molts salons i fires» que podrien encaixar. A més, ha posat èmfasi que hi ha moltes persones, entre elles molts joves, que són addictes al joc, al joc en línia i a les pantalles, i que això no «s’ha de fomentar». Paral·lelament, Balcells també confia que el projecte del Hard Rock(la condició del PSC per donar suport als pressupostos del Govern) acabi en res, malgrat que ha sigut recolzat pel ERC. «Encara tinc l’esperança que els promotors donin marxa enrere», ha dit.

Augment de les addiccions

Notícies relacionades

La prevalença de l’addicció als videojocs entre els joves d’entre 14 i 20 anys s’ha disparat arran de la pandèmia. Tot i que en l’última dècada la Unitat de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha rebut un nombre creixent de consultes relacionades amb l’ús excessiu dels videojocs, des del 2021 el fenomen ha pujat molt més. Concretament, l’últim any aquest tipus de consultes han passat del 3,5% del total al 15,4%, és a dir, s’ha quadruplicat.

Segons els especialistes, aquest fort increment podria ser una de les conseqüències del confinament per la covid-19 en la salut mental a mitjà i llarg termini. La majoria dels estudis apunten que els videojocs de caràcter massiu, ‘online’, de rol i multijugador són els que més problemes d’ús excessiu generen.