Expansió

Comencen les obres per ampliar la Fira a la Gran Via

La societat Fira 2000 s’encarrega del projecte que sumarà 60.000 metres quadrats al recinte de la Gran Via amb una inversió de més de 200 milions

Comencen les obres per ampliar la Fira a la Gran Via

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fira de Barcelona creix. La construcció del nou pavelló del recinte de la Gran Via ha començat amb les tasques de demolició de l’immoble que s’estenia a la major part dels terrenys que acolliran el nou edifici, que ocupava la companyia Porcelanosa. Està previst que aquests treballs s’allarguin fins a finals de març, data en la qual s’iniciarà la fonamentació de la futura edificació, ubicada al costat de l’entrada principal de les actuals instal·lacions firals.

Fira 2000, la societat participada per la Generalitat –amb el 50% del capital–, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació, l’Àrea Metropolitana, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i la Cambra de Comerç, s’encarrega del projecte que suposa l’ampliació del recinte de la Gran Via als municipis de Barcelona i l’Hospitalet, en 60.000 metres quadrats de superfície bruta. Després d’una inversió que superarà els 200 milions, el complex podrà créixer fins als 300.000 metres quadrats i «consolidar-se entre les instal·lacions més importants del mercat firal per espai, a més de destacar per la seva funcionalitat, tecnologia, qualitat, innovació i sostenibilitat», segons Fira de Barcelona.

La nova instal·lació constarà de dues plantes destinades a l’activitat expositiva i congressual i d’una edificació per a oficines i serveis, també d’usos firals i de l’administració pública, que enllaçarà amb el pavelló 1 i el Hall Europa (entrada principal del recinte) mitjançant un pas elevat. Així es donarà continuïtat a la passarel·la que connecta tots els pavellons. «L’objectiu és facilitar el creixement dels salons, poder competir amb els equipaments firals més importants del món, atraure grans esdeveniments i simultaniejar la celebració de diversos certàmens», afirma en una nota.

Les obres, que està previst que finalitzin el 2026, comportaran una inversió de 201 milions d’euros, pendents de la redacció definitiva del projecte executiu, que es finançaran a través de la societat patrimonial Fira 2000. Amb l’objectiu de no interrompre l’activitat portada a terme al mateix recinte firal, els treballs i accessos a l’obra es faran per un pas habilitat al carrer de Salvador Espriu, paral·lel a l’avinguda de Joan Carles I.

Dels més grans i moderns

El recinte de la Gran Via de Fira de Barcelona és un dels més grans i moderns d’Europa. Dissenyat per l’arquitecte japonès Toyo Ito, l’ampliació del qual es fa amb la col·laboració de l’equip B720 de Fermín Vázquez, es caracteritza pel seu disseny, la seva funcionalitat i l’aposta per la sostenibilitat.  

En l’actualitat consta de vuit pavellons, connectats per una passarel·la que facilita la circulació dels visitants, i disposa de 240.000 metres quadrats de superfície bruta, on se celebren esdeveniments líders internacionals com el Mobile World Congress (MWC) Barcelona, l’Integrated Systems Europe (ISE), l’Alimentaria o l’Smart City Expo World Congress, entre molts d’altres.

L’ampliació d’aquest recinte s’emmarca en el projecte de potenciació de les infraestructures firals de la ciutat, al qual s’inclou la modernització del recinte de Montjuïc. El Banc Europeu d’Inversions (BEI) va atorgar un préstec de 110 milions d’euros a Fira 2000 per finançar les obres. Aquesta operació d’endeutament, amb l’aval de la Generalitat, es preveia al projecte financer firmat el 2019 per les sis institucions que constitueixen Fira 2000.

Notícies relacionades

Llavors, les sis institucions accionistes van aprovar el projecte financer per aprovar l’ampliació de la Fira a la Gran Via i la remodelació de Montjuïc. El projecte establia els instruments de finançament i els compromisos financers que assumiria cadascuna de les parts. El pla implica una inversió de 367 milions d’euros (234 milions per l’ampliació del recinte de la Gran Via i 133 milions per a la remodelació del recinte firal de Montjuïc). Està previst que l’ampliació a la Gran Via es pugui inaugurar el 2026 i el 2029 serà el torn de Montjuïc, coincidint amb el centenari de l’Exposició Universal del 1929.

A més dels 110 milions que deixa el BEI, estava previst sol·licitar finançament bancari i possiblement un segon préstec al BEI. A més, la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i de l’Hospitalet pretenien negociar amb la UE la possibilitat d’aconseguir fons europeus.

Temes:

Empreses