Noves necessitats

Salut busca projectes que innovin en la salut mental i sexual de la dona

Salut busca projectes que innovin en la salut mental i sexual de la dona

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI) de Catalunya busca projectes innovadors per donar resposta a necessitats sorgides dins del sistema de salut enfocats aquest any a millores en la salut de la dona, especialment la salut mental i sexual.

El conseller de Salut, Manel Balcells, junt amb el president de la Fundació Leitat, Jordi William Carnes, de la qual depèn el CIMTI, i la directora d’operacions d’aquest centre, Anna Gómez, han presentat en roda de premsa la denominada Crida Repte CIMTI 2023, que aquest any s’enfoca en la innovació i promoció de la salut de la dona.

Balcells ha indicat que serà l’Aquas la que avaluarà si els nous projectes seleccionats pel CIMTI es posen a disposició del sistema de salut públic de Catalunya, tenint en compte el seu cost-efectivitat i la seva eficiència.

«Estem fugint dels projectes pilot, perquè n’hi havia un excés. Si funciona [un projecte innovador] i va bé, ho ha de fer per a tot el sistema, perquè hi hagi equitat i amb els mateixos criteris per a tot el territori», ha considerat.

Des de l’any 2019, el CIMTI, amb el suport del Departament de Salut i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas), fa una convocatòria anual per impulsar projectes innovadors en el camp de la salut, que es ‘premien’ no amb una subvenció concreta, sinó amb el suport i assessorament del centre en diversos àmbits.

En total, aquest assessorament personalitzat per als projectes seleccionats es valora en uns 85.000 euros, han precisat els responsables del CIMTI.

Els cinc projectes que se seleccionaran aquest any han d’impactar en algun dels quatre eixos temàtics establerts: millorar la salut sexual de les dones en totes les etapes de la vida; desenvolupar noves eines i tecnologies mèdiques per minimitzar el risc associat en el seguiment de l’embaràs; diagnòstic precoç del càncer en dones, i millorar la detecció i l’acompanyament de problemes de salut mental de les dones.

Notícies relacionades

Des que es va posar en marxa el CIMTI s’han impulsat 61 projectes i hi ha vuit productes al mercat; a més, 32 centres utilitzen les solucions proposades, segons dades d’aquest centre.

Entre altres projectes, Anna Gómez ha citat com a innovadors d’èxit el LoopDx, que és un test de diagnòstic ràpid de la sèpsia, fonamental en el tractament efectiu d’aquesta malaltia; Be Hercare, implementat a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell (Barcelona), per captar dades del sistema que ajudin els professionals, i Aimentia, per a la prevenció del suïcidi en adolescents, entre d’altres.