De 12 a 16 anys

Un projecte a 500 escoles de tot Espanya busca frenar l’augment de trastorns mentals en adolescents

Sant Joan de Déu formarà professors, alumnat i famílies en habilitats com la «resiliència» per pal·liar el malestar emocional

  • Les Humanitats es colen en el grau de Medicina de la Pompeu Fabra

  • La generació de vidre: ¿són més fràgils els joves d’avui o ens irrita la seva nova sensibilitat?

Un projecte a 500 escoles de tot Espanya busca frenar l’augment de trastorns mentals en adolescents

Hospital Sant Joan de Déu

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El macroprojecte Henka, impulsat per l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat), que al llarg dels tres anys vinents treballarà amb 500 escoles de tot Espanya, té per objectiu «prevenir i promoure» el benestar emocional dels joves de 12 a 16 anys (és a dir, de l’ESO). En col·laboració amb Zurich Foundation, Henka (que en japonès significa «procés de transformació personal sense possibilitat de retorn a l’estat inicial»), i que està basat en l’evidència científica, surt de la idea que la salut mental és un «problema creixent», de «gran magnitud», com ha assenyalat aquest dimarts en roda de premsa el director gerent de Sant Joan de Déu, Manel Castillo.

La prova pilot de Henka s’ha desenvolupat, des de l’últim any, a l’Escola Pia de Mataró (Barcelona). Al llarg d’aquest 2023, arribarà a 100 escoles de tot Catalunya i, a partir de l’any vinent, s’expandirà a la resta d’Espanya. L’avaluació del projecte, per part d’alumnes i professors de l’Escola Pia és positiva, però per saber el grau d’èxit de Henka caldrà esperar uns anys. «Sortirem de l’hospital i anirem a les escoles per treballar amb població sana amb l’objectiu de prevenir els trastorns mentals», ha dit Castillo.

Com ha assenyalat la cap del Servei de Salut Mental i Juvenil de Sant Joan de Déu, Montse Dolz, els trastorns mentals comencen «en la infància i adolescència». A continuació algunes dades. Una de cada quatre persones tindrà un problema d’aquesta mena al llarg de la seva vida. El 70% d’aquests problemes comencen abans dels 18 anys. A Espanya, el 16% dels adolescents declaren haver tingut un problema de salut mental el 2021, un percentatge que era del 6,25% el 2017.

Aquest increment també té un impacte en els serveis sanitaris. Per exemple, entre el 2019 i el 2022, el centre de salut mental infantojuvenil (CSMIJ) de Sant Joan de Déu ha vist com s’incrementaven un 19% les visites i fins i tot un 90% les consultes per trastorns de la conducta alimentària (TCA). A més, les urgències per salut mental van pujar un 69% a Sant Joan de Déu. «S’ha produït un augment de l’activitat assistencial molt marcada, tot i que la bona notícia és que els trastorns mentals greus no han augmentat la prevalença», ha assenyalat Dolz.

Notícies relacionades

«Com que l’ambient té una importància molt gran, la nostra proposta és afrontar el malestar amb accions que involucrin tota la societat, a través d’un programa d’acció educativa i sociocultural», ha afegit la psiquiatra. Aquest programa és Henka. «L’implementarem als centres educatius. L’objectiu és entrenar en habilitats socioemocionals, comunicatives, resolució de conflictes...», ha explicat per la seva banda Anna Sintes, directora de Henka. Els destinataris del programa són tant els adolescents, com les seves famílies i el professorat.

¿Com? A través de tallers. El professorat, a més, rep formació en habilitats com la resiliència. «La base teòrica i científica és la resiliència, el fet de saber adaptar-se a situacions complexes», ha destacat Sintes. Henka està basat en altres programes de salut mental, com l’Upright. De moment, el programa Henka s’ha desenvolupat a les classes de 1r i 2n d’ESO, però l’objectiu és ampliar-lo a tots els cursos de secundària al llarg de l’any vinent.