Tres setmanes després de l’Hospital Clínic

Un altre ciberatac paralitza el principal majorista de medicaments de les farmàcies catalanes

Algunes apotecaries s’han donat de baixa d’Alliance Healthcare, que té afectacions des de divendres

  • L’Hospital Clínic reconeix per primera vegada que el ciberatac podria comprometre dades personals

  • La gran apagada del Clínic: ¿com es treballa en un hospital sense internet?

Un altre ciberatac paralitza el principal majorista de medicaments de les farmàcies catalanes
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un ciberatac produït contra Alliance Healthcare, la principal empresa de subministrament de medicaments a les farmàcies de Catalunya, ha paralitzat la seva pàgina web, els sistemes de facturació i les comandes, segons avança ‘El País’ i com ha pogut confirmar EL PERIÓDICO. Aquest ciberatac es produeix tres setmanes després del que ha colpejat l’Hospital Clínic de Barcelona, que ja ha recuperat la seva activitat al «80% o 85%», segons ha dit aquest dimecres la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà.

Fonts d’aquest diari asseguren que el ciberatac ha causat «diverses afectacions» i ha «col·lapsat» l’activitat d’Alliance Healthcare. Aquest dimecres a la tarda continua sense funcionar la seva pàgina web, per exemple. Alliance Healthcare subministra diàriament els medicaments de les oficines de farmàcies i és «la que més medicaments» subministra a les apotecaries.

L’atac dels ciberdelinqüents «ha compromès la seva activitat». «A Catalunya són moltíssimes farmàcies les que depenen d’Alliance Healthcare», assenyalen fonts a EL PERIÓDICO. Les mateixes fonts asseguren que aquest «dur cop» ha «castigat» l’empresa, ja que «algunes farmàcies s’han donat de baixa». Els informàtics treballen «durament» des del cap de setmana per revertir els danys.

Notícies relacionades

Segons ‘El País’, a més, el ciberatac contra l’empresa «no ha arribat a afectar els pacients de forma molt important, tret d’algun cas en el qual hagi pogut trigar més l’arribada dels fàrmacs necessaris». Cada farmàcia, normalment, té més d’un majorista al qual adquireix els medicaments, per la qual cosa si en falla un, com en aquest cas Alliance Healthcare, els altres poden suplir el subministrament. A diferència del Clínic, en aquest cas sembla no haver-hi risc que s’hagin filtrat dades de pacients.

Alliance Healthcare és el quart majorista de medicaments més gran d’Espanya, segons dades del sector, amb una quota de mercat que supera el 10% al conjunt del país i una facturació que el 2020 va superar els 1.400 milions d’euros. La seva presència és molt més forta en comunitats com Catalunya, on gairebé arriba a una quarta part del mercat.