Agressió informàtica

Els responsables del ciberatac a l’Hospital Clínic exigeixen un rescat a la Generalitat

Sergi Marcén, secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, assegura a Catalunya Ràdio que no pagaran «ni un cèntim» al grup de cibercriminals Ransom House i que desconeixen quines dades s’han compromès

zentauroepp53027433 cybercrime  hacking and technology concept   male hacker in 200721185155

zentauroepp53027433 cybercrime hacking and technology concept male hacker in 200721185155 / lev dolgachov

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ransom House, el grup de cibercriminals que han paralitzat l’Hospital Clínic de Barcelona, ha exigit el pagament d’un rescat a la Generalitat per alliberar el sistema informàtic del centre. Així ho ha confirmat aquest matí Sergi Marcén, secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital del Govern, a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’.

Aquesta banda de pirates informàtics va contactar «a través de missatges privats» amb la Generalitat, que ha rebutjat tota negociació amb els responsables del ciberatac que aquest diumenge va posar el centre hospitalari en perill. «No pagarem ni un cèntim i no hi ha cap tipus de negociació», ha assegurat Marcén. Les autoritats no han volgut revelar les xifres exigides.

D’aquesta manera, el Govern segueix les recomanacions d’experts com l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya o els Mossos d’Esquadra, que ja dilluns van apuntar en aquesta direcció. I és que un hipotètic pagament no faria més que reforçar la posició dels cibercriminals i alimentar noves agressions.

Segrest d’«algunes dades»

En la seva intervenció, Marcén ha reconegut que Ransom House ha aconseguit robar «algunes dades», tot i que no ha precisat de quin tipus de dades es tracta. Aquest dimecres, EL PERIÓDICO va avançar que els cibercriminals podrien haver segrestat investigacions punteres del Clínic sobre càncer i malalties autoimmunes. Es tem que aquesta informació podria ser venuda a tercers en el mercat negre. Fonts internes de l’hospital també van assegurar al diari que els atacants haurien accedit a les nòmines i dades fiscals dels treballadors del centre, així com les dels pacients. «Encara no sabem quin tipus de dades han robat», ha insistit Marcén.

Ransom House és una organització criminal que opera des de fora d’Espanya i de la Unió Europea. El seu nom respon a programari segrestador, el tipus d’atac que han llançat contra l’Hospital Clínic. Aquest mètode es basa a colar-se en el sistema informàtic de la víctima i evitar que aquesta pugui accedir a dades crucials mitjançant la seva encriptació. Els atacants utilitzen aquest segrest com a via per extorsionar les seves víctimes i exigir-los un rescat. O paguen o no podran recuperar aquestes dades. Així, com més crucials siguin aquestes dades més gran serà el poder dels criminals per exigir una gran quantitat de diners.

Notícies relacionades

Marcén ha assegurat que la Generalitat de Catalunya rep uns 4,5 milions de ciberatacs diaris, dels quals «la majoria han sigut rebutjats per les nostres màquines o treballadors». Aquests professionals han de combatre un atac cada tres hores.

El ciberatac va obligar l’Hospital Clínic a desprogramar fins a 3.000 consultes externes previstes per dilluns i 150 cirurgies no urgents. Quatre dies després del bloqueig del seu sistema informàtic, els professionals del centre continuen treballant a mà. Ahir dimecres es va reprendre un 25% de les consultes externes i un 75% de les cirurgies. Part de l’activitat s’ha reprès gràcies al fet que s’ha «aixecat un sistema paral·lel» en el qual treballar. Tot i així, les autoritats asseguren que tornar a la normalitat podria trigar dies o setmanes.