Fundació Enriqueta Villavecchia

Barcelona tindrà un centre per acompanyar nens malalts terminals el 2025

L’Hospital de Sant Pau destinarà un dels seus pavellons a aixecar un centre que serà pioner a tot Espanya

Barcelona tindrà un centre per acompanyar nens malalts terminals el 2025

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona tindrà, el 2025, un centre pioner a Espanya per a l’atenció integral i l’acompanyament els últims dies de vida de nens terminals o per a casos de menors amb malalties cròniques molt complexes, i estarà ubicat en un pavelló del recinte històric de l’Hospital de Sant Pau que es rehabilitarà.

Amb motiu del Dia Internacional del Càncer Infantil, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha presidit l’acte de presentació d’aquest projecte, impulsat per la Fundació Enriqueta Villavecchia, especialitzada en l’atenció a nens oncològics sense curació, i la fundació privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la societat que gestiona el recinte modernista.

El centre emularà el que en anglès es coneix com a ‘hospice’, molt estès al Regne Unit però inexistent encara a Espanya: no és un alberg ni tampoc un hospital pediàtric, sinó un espai on, a més de l’assistència mèdica de pal·liatius i per a la cronicitat, hi haurà espais per a l’oci, el joc, el descans i l’acompanyament.

També oferirà «un respir» per a famílies que han d’estar les 24 hores cuidant els seus fills i que els podran deixar algunes hores amb personal especialitzat, així com suport emocional i social a les famílies de terminals, tant abans com després de la mort.

Una vegada estigui en ple funcionament, el centre podrà atendre uns 400 nens, que poden tenir un càncer pediàtric o altres malalties cròniques que siguin limitants de la vida.

A Catalunya s’estima que hi ha 1.500 nens amb necessitats de cures pal·liatives pediàtriques i 1.500 més amb necessitats d’atenció en cronicitat complexa.

De les 400 defuncions anuals per tots els motius entre la població de menys de 19 anys a Catalunya, es calcula que uns 260 casos serien susceptible de rebre cures pal·liatives.

Ubicació en un pavelló històric

La Fundació Enriqueta Villavecchia ha reunit, entre aportacions privades i finançament públic de fons europeus, un total de 6,7 milions d’euros per a la remodelació del Pavelló Victòria, un dels que formen part del recinte històric de Sant Pau i que té una superfície construïda de 1.510 metres quadrats, més 1.300 metres quadrats de jardins.

L’inici de l’activitat d’aquest ‘hospice’ una vegada finalitzada la remodelació (a càrrec de l’estudi Carme Pinós) està prevista per al juny del 2025, just un segle després que es construís aquest pavelló que porta el nom d’una filla morta de la família que va aportar en el seu moment els fons per a la seva construcció, el 1925.

Els seus primers anys de funcionament va obrar com a espai d’atenció hospitalària a menors i ara recuperarà la seva funció inicial.

Distribució de l’espai

L’espai disposarà de sis habitacions individuals per donar un respir a les famílies, dos apartaments familiars per als últims dies de vida d’un nen, sales per a teràpies i estimulació multisensorial, una zona d’aigües i d’altres per jugar i descansar, així com espais de recolliment i espiritualitat.

Balcells ha destacat que és un projecte «fantàstic per a una situació molt dura», que permetrà «assessorar famílies, deixar-les descansar i facilitar-los que puguin suportar millor tot això, i omplir també de vida els últims temps de vida dels nens».

Aquest centre, que una vegada entri en funcionament formarà part del servei públic i serà gestionat per l’Hospital de Sant Pau, «completarà» la xarxa de cures pal·liatives que des de fa anys porten a terme cinc grans hospitals catalans, ha detallat Balcells.

Notícies relacionades

La presidenta de la Fundació Enriqueta Villavecchia, Núria Pardo, ha ressaltat que, per la seva experiència com a pediatra, l’hospital «no és el lloc més adequat» per a un nen els seus últims dies de vida. «El nen vol ser a casa i amb els seus pares, però per desgràcia de vegades això no és possible, perquè necessita unes atencions més especials o el domicili no reuneix les característiques més adequades», ha explicat.

Això explica la necessitat de centres com el del Pavelló Victòria, que a la seva façana llueix diverses V, de Victòria i de Vida, i que complementarà «tota l’atenció durant la fase de malaltia dels nens, acompanyant-los amb el respecte i la tendresa que es mereixen en l’últim moment de les seva vida», ha destacat.