Mobilització a partir de dimecres

Els metges de Catalunya continuaran negociant ‘in extremis’ aquest dimarts per evitar la vaga

Després de més de cinc hores de reunió, el sindicat no aconsegueix un acord amb Salut i reclama «concreció» per pal·liar les «agendes impossibles» i la «sobrecàrrega»

Els metges de Catalunya continuaran negociant ‘in extremis’ aquest dimarts per evitar la vaga

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Tampoc aquest dilluns, després de més de cinc hores de reunió, el sindicat Metges de Catalunya (MC) ha aconseguit arribar a un acord amb les patronals i la Conselleria de Salut per desconvocar la vaga de la sanitat pública i concertada prevista per a aquest 25 i 26 de gener i els dies 1, 2 i 3 de febrer. Passatsdos quarts de deu de la nit, el sindicat ha anunciat que continuarà negociant demà dimarts, a partir de les 13.30 hores, un dia abans que arrenqui la mobilització. Així, ho ha anunciat el secretari general de MC, Xavier Lleonart. Hi ha hagut avenços en la negociació, però no són «suficients», ha assegurat. El principal escull és l’agenda del facultatiu: el sindicat opta per fixar un nombre de visites diari, mentre que Salut advoca per l’«autoorganització» del metge.

Uns 25.000 metges de tot Catalunya, tant de centres de salut com d’hospitals, estan cridats a aquesta vaga. Si finalment es fa, es tractaria de la segona gran vaga mèdica a Catalunya en quatre anys, ja que el novembre del 2018 els metges de l’atenció primària van parar quatre dies. La sensació generalitzada aquest dilluns a la seu de Salut, on durant hores esperaven els periodistes, és que demà dimarts es desconvocarà la mobilització, però el sindicat també semblava haver acostat posicions amb les patronals i Salut dimecres passat, quan es van reunir per negociar, i tanmateix res s’ha pogut tancar avui. «Hi ha més possibilitats avui que no hi hagi vaga que dimecres passat», ha reconegut Lleonart.

Metges de Catalunya critica a Salut que no hagi sigut capaç de proposar «mesures amb efectes immediats», si bé les dues parts coincideixen en el fons del problema de la sanitat pública: la falta de professionals, la planificació, les condicions de treball (no només els sous, sinó també, per exemple, les llargues agendes de l’atenció primària, en les quals un 40% són ocupades per tràmits burocràtics) i les hores de formació dels metges. El sindicat exigeix un calendari per aplicar les mesures.

«En principi hi ha alguns progressos. Hem trobat algun punt més de consens amb l’Administració, però no és suficient per dir que hi ha un acord», ha dit Lleonart. Segons el secretari general de MC, algunes de les mesures de Salut són «inconcretes». I el que més preocupa el sindicat, ha assegurat, és la impossibilitat d’arribar a un acord amb la conselleria per pal·liar les «agendes impossibles» dels facultatius i les «sobrecàrregues».

Notícies relacionades

«Estem demanant més concreció. Proposem concrecions en el nombre de visites per metge o la impossibilitat que es programin visites a la mateixa hora. Salut les redacta d’una manera que no fa menció a les millores dels temps d’atenció», s’ha queixat Lleonart, que a més ha explicat que una altra part del «conflicte» té a veure amb les condicions retributives.

Per la seva banda, el subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Alfredo García, s’ha mostrat «optimista» i creu que hi ha «possibilitats» d’arribar a un acord. «El sindicat s’ha emportat una proposta de Salut que no podem compartir perquè la negociació està oberta», ha dit. Ha reconegut que el principal escull és que el sindicat opta per una «concreció» del nombre de visites del metge mentre que la conselleria, per l’«autoorganització» del metge. A més, ha valorat, com Lleonart, que tenir uns pressupostos de la Generalitat tancats «dibuixaria un escenari [de negociació] més còmode».