Salut mental

Les dones tenen més risc de desenvolupar addiccions després d’un esdeveniment traumàtic

  • Aquesta diferència amb els homes es deu a múltiples factors: el dimorfisme sexual del cervell, les distincions hormonals o una revictimització més acusada com a factor sociocultural

A1-160943281.JPG

A1-160943281.JPG / RICARD CUGAT (EPC)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La doctora Lara Grau, psiquiatra de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, ha advertit que les dones tenen més probabilitats que els homes de desenvolupar addiccions i altres trastorns mentals després d’un esdeveniment traumàtic.

«Una dona que ha tingut un trauma o que ha acumulat una sèrie d’esdeveniments adversos a la seva vida té més probabilitat de desenvolupar un trastorn per consum d’alcohol i de cocaïna que un home. També altres trastorns mentals com quadros d’ansietat, depressió major i trets disfuncionals de personalitat, en què destaca el trastorn límit de personalitat», informa la psiquiatra, que considera que aquestes diferències es deuen a múltiples factors, des del dimorfisme sexual del cervell, passant per les diferències hormonals (que podrien explicar una vulnerabilitat més gran de les dones), fins a l’esmentada revictimització més acusada com a factor sociocultural.

Així s’ha pronunciat en el marc de les XVI Jornades de Gènere i Patologia Dual, organitzades per la Societat Espanyola de Patologia Dual (SEPD) i la Fundació de Patologia Dual amb la col·laboració de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental. Segons ha explicat, l’evidència científica demostra que els successos traumàtics tenen un «elevat potencial» per generar trastorns psiquiàtrics i trastorns per consum de substàncies, especialment en el cas de les dones.

De fet, segons les dades aportades per la psiquiatra i membre del comitè executiu de la SEPD, la prevalença d’esdeveniments traumàtics en la població general és d’entre el 6% i el 33%. Tanmateix, en el cas de dones que presenten patologia dual, que designa la condició clínica de la coexistència d’una addicció i un altre trastorn mental, la prevalença augmenta exponencialment fins a situar-se entre el 50% i el 80%. «Al final, són dones vulnerables a desenvolupar trastorns mentals, cosa que els porta en moltes ocasions a tenir un trastorn per consum de substàncies, una cosa que augmenta al seu torn les probabilitats de viure esdeveniments traumàtics», ha reflexionat l’experta.

Dues categories

Les classificacions internacionals agrupen els esdeveniments traumàtics en dues categories. D’una banda, hi ha aquells successos en els quals una persona tem per la seva vida o per la dels seus pròxims com ara guerres i catàstrofes naturals. De l’altra, de consideració més recent com a tals, aquells esdeveniments adversos que una persona va experimentant durant la seva vida i que, al llarg del temps, poden generar el desenvolupament de patologies com un trastorn d’estrès agut o d’estrès posttraumàtic, com ara divorcis i separacions, assetjament laboral o escolar, diagnòstic de malalties cròniques o terminals, abusos en la infància i violència de gènere.

«Els abusos sexuals, els abusos en la infància i la violència de gènere són els esdeveniments traumàtics que més es correlacionen amb el desenvolupament de trastorns per ús de substàncies i altres trastorns mentals, sobretot en les dones,» ha afirmat.

Notícies relacionades

També, segons l’experta, tenen molta influència en el desenvolupament d’aquests trastorns el nombre d’esdeveniments traumàtics a què s’enfronta una persona. «Al final, hi ha persones que viuen molts esdeveniments traumàtics en les seves vides: han pogut experimentar abús sexual, després un accident de trànsit, després la mort inesperada del pare o la mare, un diagnòstic de càncer, etc.», explica Grau, que destaca que també aquí les dones surten més mal parades, al presentar un risc més acusat de revictimització.

«Els homes tenen més antecedents de trauma, però menys tendència a la revictimització que les dones, que solen enganxar amb més facilitat esdeveniments traumàtics. Per exemple, una dona que hagi viscut violència en l’àmbit de la parella és més probable que torni a iniciar una relació amb un altre maltractador», afirma.