Desproveïment

Les farmàcies alerten que no hi ha amoxicil·lina en xarop per a nens

És un antibiòtic prescrit per a infeccions bacterianes, com la faringoamigdalitis, la demanda del qual puja aquest mes

Les farmàcies alerten que no hi ha amoxicil·lina en xarop per a nens
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les farmàcies catalanes estan experimentant un desproveïment d’amoxicil·lina en xarop, un antibiòtic per a nens que es prescriu per a infeccions bacterianes com la faringoamigdalitis. És un problema general d’Espanya la manca d’aquest fàrmac i d’altres. Però aquest novembre està sent especialment notori el desproveïment d’aquest antibiòtic infantil.

«En els últims anys estem tenint problemes amb diversos medicaments, per causes variades. Aquest mes el que ha fet saltar l’alarma és el desproveïment de l’amoxicil·lina en xarop, un medicament de pediatria», assenyala Mercè Barau, farmacèutica comunitària i coordinadora del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) de les farmàcies de Gràcia. Segons ella, aquest novembre hi està havent «més demanda» d’aquest fàrmac perquè hi ha «més infeccions bacterianes, sobretot faringoamigdalitis».

En aquest context, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha autoritzat la venda de sobres de 250 mil·ligrams d’amoxicil·lina. «Els pares han d’agafar la dosi que toca. Si al nen li toquen 200 mil·ligrams, agafen aquesta part. Les farmàcies ho han d’explicar molt bé a les famílies», assenyala Barau. Assegura estar «preocupada», perquè a més aquesta situació genera a les farmàcies «més esforç i feina».

«Quan tanco he de buscar solucions perquè l’endemà els nens no es quedin a mig tractament d’amoxicil·lina». Aquest mes, adverteix aquesta farmacèutica, també està escassejant un antipsicòtic, el ribotril de 0,5 mil·ligrams. «Però això no ha creat la mateixa alarma en els mitjans», precisa.

La Societat Catalana de Pediatria alerta del risc de l’ús d’antibiòtics. «Com que hi ha un desproveïment des de fa dies, donem al nen amoxicil·lina clavulànica [el fàrmac Augmentine], que és un antibiòtic. Però pots crear resistències. L’Augmentine és un antibiòtic d’espectre més ampli, és a dir, agafa més tipus de microbis», diu Pepe Serrano, membre de la junta directiva d’aquesta societat mèdica. Serrano assegura que aquest és un «problema a tot Espanya».

Més escassetat

No només hi ha desproveïment d’amoxicil·lina en xarop per a nens. Hi ha altres medicaments com el kreom (per a malalties del pàncrees) o certs inhaladors que també escassegen des de fa temps. «Després hi ha carències puntuals, com medicaments per al sistema nerviós que de vegades es poden substituir per genèrics però d’altres no», diu Barau.

També escasseja l’Orfidal, tot i que es pot utilitzar al seu lloc el genèric, lorazepam. «Però per exemple, no hi ha gens de Depakine Crono de 600, un medicaments per a epilèptics. No hi ha ni genèric ni res. Això també em preocupa molt perquè tinc dos clients que el necessiten», explica Barau. Del paracetamol falten els sobres o l’efervescent, però no les pastilles.

¿Per què escassegen?

Notícies relacionades

Segons Barau, l’escassetat de medicaments, que alguns experimenten des de fa anys, es deu a «causes diverses». En part és perquè el mercat de vegades demana més dosi de les que hi ha. Passa per exemple amb l’antidiabètic Ozempic, que ara prenen també les persones per aprimar-se (no només les persones amb diabetis), la qual cosa ha augmentat la demanda.

Una altra causa és la «falta de matèria primera». «La globalització influeix en tot això. Si hi ha dues empreses que fabriquen per a tot el món... Passa com va ocórrer amb les mascaretes en el confinament: depeníem tant de la Xina que ens en vam quedar sense. Es depèn de molt pocs punts de subministrament i no tenim matèria primera», assenyala Barau. A través d’una eina del COFB, anomenada ‘farmahelp’, els farmacèutics envien les alertes d’escassetat.