Sanitat prepara un pla contra l'escassetat de medicaments

Es realitzarà una "identificació primerenca sobre què falta i on" un fàrmac, per prendre mesures

El Ministeri ultima, a més, una estratègia amb les CCAA per potenciar l'Atenció Primària

zentauroepp43100118 barcelona 27 04 2018 productos homeopaticos y farmacia compa180607190521

zentauroepp43100118 barcelona 27 04 2018 productos homeopaticos y farmacia compa180607190521 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra de sanitat, María Luisa Carcedo, va anunciar aquest dimecres que el seu ministeri i les Comunitats Autònomes es reuniran el pròxim divendres amb l’objectiu d’elaborar un pla per prevenir els problemes de desproveïment de medicaments, que en l’actualitat afecta preparats com el Dalsy, l’Adiro o l’Urbasón, entre d’altres.

L’objectiu, segons la ministra, és "prevenir" el desproveïment amb una "identificació primerenca i ràpida de què falta i on, per adoptar mesures." Per a això, la indústria farmacèutica s’haurà de comprometre a ser àgil a l’hora d’importar medicaments que escassegin i evitar-ne l’exportació quan a Espanya no n’hi hagi prou unitats. El pla també inclourà una informació ràpida i completa a la ciutadania sobre aquest problema.

Carcedo va reconèixer que "existeix un desproveïment" d’alguns medicaments "a les farmàcies" però també crido a la calma, explicant que afecta només un "1% de les marques disponibles" i existeixen altres fàrmacs adequats per tractar les mateixes malalties. "Disposem d’un arsenal terapèutic", va aclarir. 

L’Atenció Primària

La ministra va fer aquestes declaracions minuts abans de presentar a les Comunitats Autònomes el primer esborrany sobre el Marc Estratègic destinat a potenciar l’Atenció Primària en el Sistema Nacional de Salut. En els últims mesos s’ha posat de manifest la falta d’inversió en l’atenció més pròxima al pacient i el Ministeri busca revertir aquesta situació, en un context en el quall’envelliment  de la població i les malalties cròniques reben sobretot resposta als centres de salut i no tant als hospitals. El text recull les aportacions dels grups de treball conformats amb les societats científiques, les mateixes autonomies i els pacients. 

El projecte proposa potenciar l’Atenció Primària (AP) amb sis estratègies: reforçar el compromís del Ministeri de Sanitat amb l’atenció als centres de salut; consolidar una política pressupostària i de recursos humans i millorar la capacitat resolutiva i de la coordinació. Així mateix, recomana potenciar l’ús de tecnologies mèdiques d’informació i comunicació; reforçar l’orientació comunitària, la promoció de la salut i la prevenció en l’AP i, finalment, impulsar la formació i la investigació.

Formació universitària i estabilitat de les plantilles

Referent a això, es proposa introduir la medicina de família en la formació universitària i programes de rotació pels centres de salut per a estudiants d’altres especialitats durant la formació MIR. Així mateix, el pla planteja que els contractes dels residents que finalitzin el MIR tinguin, almenys, dos anys de durada.

Notícies relacionades

I és que un dels objectius de l’estratègia és combatre la precarietat i temporalitat que pateixen molt dels professionals de l’Atenció Primària. Per això també es proposa dimensionar les plantilles de professionals amb uns criteris que garanteixin que les quotes de pacients estiguin en relació amb les característiques demogràfiques i epidemiològiques de la població. 

L’aprovació definitiva del pla es preveu al Consell Interterritorial de Salut, que se celebrarà durant la primera quinzena del mesd’abril