L'escassetat de medicaments es duplica en quatre anys

L'OCU i Salut per Dret culpen certes farmacèutiques de retirar productes per aconseguir un augment de preus

Una farmacèutica mostra medicaments genèrics.

Una farmacèutica mostra medicaments genèrics. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El desproveïment de medicaments s’ha duplicat en els últims quatre anys, degut en moltes ocasions a problemes amb les matèries primeres, però també a les estratègies comercials d’algunes farmacèutiques, segons denuncien l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) i la fundació Salut per Dret en un informe titulat ‘El desproveïment i l’escassetat de medicaments’.

En l’esmentada investigació es reflecteix que els problemes de subministrament han augmentat a Espanya de 700 casos el 2015 a 1.650 el 2019, segons dades de l’Agència espanyola del medicament AEMPS. Els problemes d’escassetat afecten amb més freqüència fàrmacs necessaris per tractar malalties cardiovasculars, infeccions, càncers i els destinats a malalties del sistema digestiu o malalties metabòliques. 

Es tracta d’una situació que es dona en l’àmbit global, no només a Espanya, deguda en moltes ocasions a l’excessiva dependència d’un reduït nombre de productors de matèries primeres, una cosa que s’ha aguditzat amb la pandèmia, segons l’informe.

Les estratègies comercials

Tot i això, en altres ocasions el desproveïment es deu a les estratègies comercials de les companyies farmacèutiques. L’OCU i Salut per Dret afirmen que els medicaments a preus més baixos o menys rendibles solen ser els que tenen més problemes de subministrament. I és que és «habitual» –segons denuncien–, que les empreses «retirin voluntàriament aquest tipus de fàrmacs per pressionar les autoritats en la negociació de preus o per afavorir l’entrada d’altres productes de més interès comercial». A més, aquestes estratègies afecten especialment alguns medicaments essencials, com els genèrics per al càncer o els antibiòtics.  

L’informe es fa ressò de quatre casos que il·lustren la problemàtica. Un d’ells és el de l’adrenalina autoinjectable. Es tracta d’un tractament per a reaccions al·lèrgiques greus en nens i adults. El laboratori que comercialitzava l’autoinjector Jext de 300 micrograms el va retirar del mercat quan el Ministeri de Sanitat va intentar rebaixar-ne el preu de 42,09 a 35,81 euros. També analitza el cas dels laboratoris Aspen, únic comercialitzador de cinc medicaments contra el càncer. El 2013, en va incrementar el preu un 4.000% a Espanya. La negativa de Sanitat a acceptar aquest augment excessiu va tenir com a resposta el final de la comercialització i el conseqüent desproveïment d’aquests fàrmacs.

El Govern central hi resta importància

Notícies relacionades

Davant aquesta problemàtica, el Govern ha posat en marxa el Pla de garanties de proveïment de medicaments , amb l’objectiu de prevenir, gestionar, informar i millorar la coordinació amb altres països de la UE, a favor de reduir els problemes de subministrament. Malgrat tot, l’Executiu central resta importància a l’escassetat amb l’argument que no afecta els pacients, ja que sempre hi ha un fàrmac de recanvi. 

Per contra, l’OCU i Salut per Dret afirmen que els problemes de subministrament causen ansietat i preocupació en els pacients, que han d’invertir temps a buscar el fàrmac desproveït, patir altres efectes secundaris o pagar-lo de la seva butxaca si el recanvi no està finançat pel sistema nacional de salut.