L’OMS confirma els dos primers casos de grip aviària en humans a Espanya

L’OMS confirma els dos primers casos de grip aviària en humans a Espanya
2
Es llegeix en minuts

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va confirmar aquest divendres que dues persones es van contagiar de grip aviària el setembre i l’octubre després d’un brot d’aquesta malaltia en una granja de Guadalajara, cosa que suposa els primers casos detectats a Espanya.

Fins ara només s’havia detectat un cas d’aquesta malaltia, que pot ser mortal, al continent europeu (al Regne Unit el 2021), mentre que arreu del món des del 2003 es van confirmar 868 contagis en humans, amb 456 morts.

Els dos casos es van detectar en treballadors d’una granja on es va confirmar un brot de grip en aus el 20 de setembre, després del qual es van prendre mesures de control i prevenció, va indicar l’OMS en un comunicat.

Fonts de Sanitat, consultades per Europa Press, han confirmat aquesta segona infecció i aclareix que són «casos tancats». Els dos contagis han ocorregut en homes joves i, segons l’informe publicat per l’OMS, «no s’ha identificat evidència de transmissió de persona a persona en aquest esdeveniment». Així mateix, cap dels dos treballadors ha presentat cap símptoma.

Controls a treballadors

El primer treballador va ser detectat després d’un brot en aus confirmat el 20 de setembre en l’explotació avícola. Després de donar-se a conèixer el brot en l’aus es van recollir mostres nasofaríngies dels 12 treballadors agrícoles i es va detectar el virus de la grip aviària A(H5N1) en un dels treballadors, un home de 19 anys. L’afectat es va mantenir aïllat durant un dia fins que va donar negatiu en una segona prova. Un contacte pròxim del cas va donar també negatiu.

Després de les mesures de resposta i detecció en l’explotació, tots els treballadors van ser examinats de nou el 13 d’octubre. Aquell dia, el virus de la grip aviària es va detectar en una mostra nasofaríngia d’un altre treballador, concretament un home de 27 anys que participava en les mesures de control, inclosa la neteja i desinfecció amb equip de protecció personal. S’ha mantingut aïllat fins al 22 d’octubre quan una segona mostra va donar negatiu per RT-PCR. Dos contactes pròxims seus van ser identificats i van donar negatiu en el mostreig respiratori.

Notícies relacionades

La detecció de la grip aviària en aquestes persones, segons l’OMS, probablement es va deure a l’exposició a ocells de corral infectats o ambients contaminats. Les infeccions per grip aviària en persones poden variar des d’una infecció asimptomàtica o lleu de les vies respiratòries superiors (febre i tos) fins a una progressió ràpida a pneumònia greu, síndrome de dificultat respiratòria aguda, xoc i fins i tot la mort.

 Actualment, no hi ha una vacuna per protegir contra la grip aviària, per la qual cosa l’organisme de les Nacions Unides recomana que totes les persones involucrades en la feina amb ocells de corral o ocells s’han de vacunar contra la grip estacional per reduir el risc teòric d’un esdeveniment de reagrupament.

Temes:

Grip aviària