Segon cas a Europa

Detectat el primer cas de grip aviària a Espanya en un humà

El focus s’ha produït en una granja avícola de Guadalajara | La Conselleria de Sanitat assegura que el treballador ha sigut asimptomàtic en tot moment i la resta dels seus companys han donat negatiu en els tests

Detectat el primer cas de grip aviària a Espanya en un humà
2
Es llegeix en minuts

Un treballador d’una granja avícola de la província de Guadalajara, en la qual s’havia produït un focus de grip aviària, ha contret la malaltia, amb la qual cosa es converteix en el primer cas en humans detectat a Espanya.

Fonts de la Conselleria de Sanitat han informat que aquest treballador ha donat positiu en grip aviària, si bé han destacat que ha sigut asimptomàtic en tot moment i que, a més, la resta dels seus companys de la granja han donat negatiu en els tests que se’ls han practicat.

Segons ha avançat ‘ElDiario.es’ i han confirmat a Efe aquestes fonts, es tractaria del primer cas de grip aviària en humans d’Espanya i el segon d’Europa.

Segons les primeres dades, aquest home és un treballador d’una granja avícola de Fontanar, en la qual el Ministeri d’Agricultura va detectar un focus de grip aviària que va obligar a sacrificar les 601.000 gallines ponedores de l’explotació.

El focus es va detectar quan els encarregats de la nau van comprovar i van comunicar un increment anormal de la mortalitat, el 8 de setembre, en una de les naus en gàbia.

Segons el Ministeri d’Agricultura, la via més probable d’introducció del virus a la granja ha sigut per mitjà de contacte amb aus silvestres, ja que aquest any la circulació del virus entre aquestes aus s’està mantenint durant l’estiu malgrat les elevades temperatures.

Europa travessa l’epidèmia de grip aviària registrada més gran

Europa travessa l’epidèmia de grip aviària altament patògena més gran registrada fins ara, amb rècord de casos i d’extensió geogràfica, va advertir aquest dilluns el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC).

Les últimes dades de l’ECDC i de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària mostren 2.467 brots en l’avicultura, 48 milions d’aus sacrificades en establiments afectats, 187 casos en ocells captius i 3.573 en animals salvatges.

L’extensió geogràfica del brot «no té precedents», des de les illes Svalbard (a l’Àrtic noruec) al sud de Portugal i l’est d’Ucraïna, i afecta 37 països europeus.

L’ECDC recorda no obstant que els virus gripals en espècies animals poden infectar humans de manera esporàdica i que tenen el potencial d’afectar de manera severa la salut pública, com va ocórrer amb les epidèmies de grip aviària a Egipte i la Xina o amb la pandèmia de grip H1N1 el 2009.

Notícies relacionades

«És vital que els clínics, experts de laboratori i en salut, tant en els sectors animal com humà, col·laborin i mantinguin un enfocament coordinador», va assenyalar en un comunicat la directora de l’ECDC, Andrea Ammon. Ammon va ressaltar que és necessari mantenir la vigilància per identificar infeccions amb virus gripals «tan aviat com sigui possible» i fer avaluacions de risc i accions de salut pública.

Aquest organisme de referència per a epidèmies de la Unió Europea (UE) va incidir a més en la importància de mesures de seguretat i salut en treballs on no es pot evitar el contacte amb els animals.