Fita mèdica

Can Ruti fa les dues primeres mastectomies robòtiques a Espanya

Les dues dones ja es recuperen satisfactòriament a casa després d’haver sigut sotmeses a aquesta cirurgia i a una immediata reconstrucció de les mames

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), Can Ruti, s’ha convertit en el primer hospital a Espanya a portar a terme les dues primeres mastectomies desenvolupades mitjançant una plataforma robòtica.

En un comunicat d’aquest dimecres, l’hospital va informar que la fita es va aconseguir a l’operar dues dones que ja es recuperen satisfactòriament a casa després d’haver sigut sotmeses a aquest procediment quirúrgic i a una immediata reconstrucció de les mames.

La primera pacient operada, una dona de 45 anys, presentava una lesió de mida gran a la mama esquerra precursora de càncer de mama i múltiples lesions de risc a les dues mames, per la qual cosa es va optar per la mastectomia com a mesura preventiva, seguida d’una reconstrucció de les dues mames.

En el cas de la segona pacient intervinguda, de 55 anys, ja presentava una neoplàsia a la mama dreta, que va ser extirpada i reconstruïda amb una pròtesi.

Nova tècnica

Aquestes intervencions tradicionalment es feien amb cirurgia oberta convencional, però en els últims anys s’ha evolucionat cap a la via endoscòpica (amb petits orificis a la pell que permeten l’entrada d’una càmera i material quirúrgic per portar a terme el procediment).

La cirurgia robòtica de mama, a diferència de la cirurgia oberta, permet fer ferides més petites, de manera que es lesiona menys la pell, es millora l’estètica (ja que la cicatriu es limita a una mínima incisió a l’axil·la) i s’opera amb més precisió gràcies a instruments que fan múltiples moviments i una imatge més ampliada i en 3D.

Notícies relacionades

A més, amb aquest nou sistema, el professional treballa acoblat en una consola que millora l’ergonomia del cirurgià durant les hores que duren les intervencions.

Aquesta tècnica pot beneficiar la recuperació de les pacients, que en el cas de les mastectomies suposaria una preservació més àmplia de la sensibilitat a l’arèola i al mugró, perquè no es manipulen ni es danyen tant els nervis de la mama.