Està «conscient»

¿En què consisteix la intervenció de l’expresident Jordi Pujol?

Va patir un ictus dilluns i es manté ingressat a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona

¿En què consisteix la intervenció de l’expresident Jordi Pujol?

David Zorrakino / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, es manté ingressat a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona després d’haver patit un ictus aquest dilluns. L’equip mèdic ha comparegut aquest dimarts per exposar la seva evolució i ha afirmat que està «conscient, sota els efectes de sedants» després d’haver sigut intervingut.

A l’expresident li han realitzat un «procediment endovascular», com explica a aquest diari Albert Lleó, director del Servei de Neurologia de Sant Pau. «Consisteix a posar-li un catèter a l’artèria femoral [a l’engonal] que puja fins a les artèries cerebrals. Aquest procediment es diu trombectomia i, a través d’ell, s’extreu mecànicament el trombe que impacta en una de les artèries», diu Lleó.

Notícies relacionades

Pujol patia una «obstrucció aguda» en una de les branques cerebrals que és el que li estava produint «símptomes d’alteració del llenguatge». La trombectomia només es realitza als «grans hospitals» i requereix «nombrosos especialistes». «Es realitza quan no es poden fer altres tractaments. Des del 2015 es fa més», assenyala aquest neuròleg. La trombectomia dura al voltant d’una hora.

L’expresident segueix a la unitat d’ictus de l’hospital i els metges esperen la seva evolució en les pròximes 24 o 48 hores.