Reunió anual del comitè

Uns 17 milions d’europeus han patit covid persistent, segons l’OMS

Els estats s’han de prendre «seriosament la situació posterior a la malaltia invertint urgentment en investigació, recuperació i rehabilitació»

Uns 17 milions d’europeus han patit covid persistent, segons l’OMS
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys 17 milions de persones en els 53 estats membre de la regió europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) van patir «covid persistent en els dos primers anys de la pandèmia», segons revela una investigació presentada avui en la reunió anual del comitè de l’OMS per a Europa a Tel Aviv (Israel).

Així mateix, alerta que encara més milions de persones podrien patir d’aquesta afectació en els anys vinents, per la qual cosa els estats s’han de prendre «seriosament la situació posterior a la covid-19 invertint urgentment en investigació, recuperació i rehabilitació», reclama l’OMS en un comunicat.

Més de 17 milions de persones a la regió europea haurien experimentat «una condició posterior a la covid-19, també coneguda com a covid persistent», al patir «una durada dels símptomes d’almenys tres mesos el 2020 i el 2021», segons un model d’estudi per a l’OMS fet pel centre de la Facultat de Medicina de la Universitat de Washington i presentat avui a Tel Aviv.

De fet, hi va haver un important augment del 307% en nous casos de covid persistent que es van identificar entre el 2020 i el 2021. Això va ser a causa del ràpid augment d’infeccions de covid-19 en el transcurs d’aquest període.

Segons l’estudi, «les dones tenen el doble de possibilitats que els homes d’experimentar covid persistent», mentre que «el risc augmenta dràsticament» quan es tracta de pacients greus de covid-19. En aquests casos, una de cada tres dones pot patir covid persistent, igual que un de cada cinc homes.

«Aquestes dades ressalten la necessitat urgent de més anàlisi, més inversió, més suport i més solidaritat» amb els que pateixen covid persistent, va dir Hans Henri P. Kluge, director regional de l’OMS per a Europa, en la segona jornada de la 72a reunió del Comitè Regional de l’OMS per a Europa, que va començar ahir i acabarà demà.

La investigació presentada avui també alerta que uns 145 milions de persones a nivell mundial van patir qualsevol dels tres símptomes de covid persistent en els dos primers anys de pandèmia.

Això inclou fatiga amb dolor corporal, canvis d’humor, problemes cognitius i dificultat per respirar. Davant d’això, és important «saber quantes persones es veuen afectades i per quant temps», perquè organismes sanitaris i governs «desenvolupin serveis de rehabilitació i suport».

Notícies relacionades

La majoria de persones que ha tingut covid-19 es recupera per complet, però entre el 10% i el 20% desenvolupa efectes a mitjà i llarg termini. Això comporta fatiga i dificultats per a la respiració, i disfuncions cognitives com confusió, falta d’atenció o oblit, cosa que pot afectar una persona a realitzar activitats diàries com la feina o les feines de casa.

En un altre pas per donar suport a les persones amb covid persistent, l’OMS també ha anunciat avui la creació d’una associació oficial amb Long COVID Europe, una xarxa de 19 entitats de pacients amb seu en països de la regió europea.

Temes:

OMS Coronavirus