Una nova infecció

La grip del tomàquet és una mutació del virus de boca-mà-peu

  • Els símptomes inclouen febre, sensació de debilitat, dolors articulars i unes erupcions cutànies vistoses

  • Els metges dubten que la malaltia, reportada de moment a l’Índia i Anglaterra, arribi a Espanya

La grip del tomàquet és una mutació del virus de boca-mà-peu
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La grip del tomàquet (‘tomato flu’, en anglès), la nova malaltia descoberta a l’Índia, és molt probablement una variant clínica de la malaltia de boca-mà-peu: la infecció viral lleu i contagiosa que és freqüent en els nens més petits i que sol generar brots a les escoles. «La grip del tomàquet no és una malaltia nova. A l’Índia hi va haver un brot d’almenys 82 casos i diversos metges indis van enviar una carta a ‘The Lancet Respiratory Medicine’ [publicada el 17 d’agost]. Deien que no era grip i que els recordava una malaltia molt comuna anomenada «boca-mà-peu», explica a aquest diari l’epidemiòleg Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona. A més dels casos a l’Índia, Anglaterra va identificar dos contagis en nens que venien de Kerala, la regió on va néixer el brot. «En els casos anglesos, es va identificar el virus de boca-mà-peu», apunta Trilla.

Malgrat això, no se sap encara del cert què és aquesta nova infecció, però tot apunta que es tracta del virus coxsackievirus, una classe d’enterovirus que afecta la població infantil i que és freqüents als països asiàtics. La malaltia de boca-mà-peu afecta habitualment nens d’entre 1 i 10 anys. «És una malaltia benigna, que es cura sola, però no hi ha tractament i és molt aparatosa perquè implica lesions cutànies», diu, per la seva banda, el cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola.

Ni grip, ni relació amb el tomàquet

«Això d’anomenar-la grip del tomàquet, que està agafat amb pinces [ni és grip, ni està relacionada amb els tomàquets], ve del fet que té un quadro similar a la grip», afegeix Pumarola. Els símptomes són febre, sensació de debilitat, dolors articulars i, en aquest cas, unes erupcions cutànies vistoses a la boca, les mans i els peus («s’assembla una mica a la varicel·la», precisa Trilla).

Tot i que la carta de ‘The Lancet Respiratory Medicine’ reporta 82 casos de grip del tomàquet a l’Índia, els epidemiòlegs creuen que des d’aleshores se’n deuen haver produït més casos a causa de l’ alta contagiositat. De fet, donat que hi ha casos molt lleus, es pressuposa que hi ha un subregistre de contagis. Trilla no creu que la malaltia arribi a Espanya, perquè aquí ja existeix el coxsackievirus, el virus de la malaltia de boca-mà-peu. «Probablement hi ha algun factor en la població índia que hagi fet que la malaltia hagi canviat una mica», reflexiona.

Tot i així, l’epidemiòleg Joan Caylà creu que, malgrat que la malaltia «no és greu» ni la humanitat «viurà una pandèmia d’això», s’ha de «seguir molt de prop». «Ara es parla molt de la grip del tomàquet perquè venim d’una pandèmia i a qualsevol cosa se li dona molta importància. Però no podem alarmar-nos cada vegada que apareixen 50 casos d’una malaltia encara no definida», reflexiona Caylà.

¿Com es contagia?

Notícies relacionades

La malaltia de boca-mà peu es transmet amb facilitat d’una persona a una altra a través del contacte amb els excrements i les secrecions del nas (mucositat) o la boca (saliva). També a través de les gotetes que es llancen al tossir.

Els nens poden eliminar i transmetre el virus abans de començar amb els símptomes (és a dir, durant el període d’incubació), mentre estan malalts i fins i tot unes quantes setmanes després de curar-se. A més, aquest tipus de virus també pot sobreviure molt de temps als objectes (com mocadors, joguines, taules, llençols, o tovalloles), cosa que en facilita la transmissió. Des que un nen se’n contagia fins que comença amb símptomes passen entre tres i sis dies.