Congrés Europeu de Cardiologia

Les vacunes ‘anticovid’ són segures en pacients amb insuficiència cardíaca

  • Un estudi suggereix que no hi hauria d’haver preocupació per efectes secundaris cardiovasculars de Pfizer i Moderna

Les vacunes ‘anticovid’ són segures en pacients amb insuficiència cardíaca

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les vacunes contra la covid-19 basades en l’ARN missatger (les de Pfizer i Moderna) són segures en pacients amb insuficiència cardíaca, segons una investigació de l’Hospital Herlev (Dinamarca) presentada en el Congrés de la Societat Europea de Cardiologia (ESC-2022), que s’està celebrant a Barcelona.

L’estudi ha demostrat que les vacunes ARN missatger contra la covid-19 s’associen amb un menor risc de mort en pacients amb insuficiència cardíaca i que no estan associades amb un augment de risc en l’empitjorament d’ insuficiència cardíaca, tromboembolisme venós o miocarditis.

La responsable de l’estudi, la doctora Caroline Sindet-Pedersen, de l’Hospital Herlev, ha assegurat que els resultats indiquen que els pacients amb insuficiència cardíaca han de tenir «prioritat» per a les vacunes contra la covid.

«Les vacunes contra la covid-19 continuaran sent importants per prevenir la morbiditat i la mortalitat en poblacions de pacients vulnerables. Per tant, els estudis que emfatitzen la seguretat d’aquestes vacunes són essencials per tranquil·litzar aquells que puguin dubtar i garantir l’acceptació contínua de les vacunes», ha afegit la doctora.

Els pacients amb insuficiència cardíaca tenen més risc d’hospitalització, necessitat de ventilació mecànica i mort per covid-19.

L’estudi va observar 50.893 pacients amb insuficiència cardíaca no vacunats el 2019 i 50.893 pacients amb insuficiència cardíaca que sí que van ser vacunats amb qualsevol de les dues vacunes de ARNm (BNT162B2 o ARNm-1273) el 2021.

Notícies relacionades

La investigació va fer un seguiment als participants durant 90 dies per determinar possibles causes de mortalitat, empitjorament de la insuficiència cardíaca, tromboembolisme o miocarditis a partir de la data de la segona vacunació.

«L’estudi suggereix que no hi hauria d’haver preocupació per efectes secundaris cardiovasculars de les vacunes d’ARN missatger en pacients amb insuficiència cardíaca. A més, els resultats apunten a un efecte beneficiós de la vacunació sobre la mortalitat», ha conclòs Sindet-Pedersen.