PDIA6

Investigadors catalans descobreixen diverses proteïnes implicades en la progressió del melanoma

Un equip del Centre de Regulació Genòmica vincula el paper d’aquestes proteïnes a la metàstasi

Investigadors catalans descobreixen diverses proteïnes implicades en la progressió del melanoma
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) han identificat diverses proteïnes implicades en la progressió del càncer de pell més agressiu, el melanoma. Una d’elles, la PDIA6, és particularment important. Anteriorment, s’havia relacionat amb la progressió del limfoma, el càncer de mama i el de pulmó.

L’equip ha vist que aquesta proteïna s’uneix a les molècules d’ARN dins de la cèl·lula tumoral del melanoma i la fa més maligna. També han detectat la regió de la superfície de la PDIA6 que s’uneix a l’ARN. Aquests resultats poden ajudar a dissenyar nous compostos terapèutics que previnguin la propagació d’aquest càncer a altres parts del cos.

Millorar el tractament

Notícies relacionades

La doctora Fátima Gebauer, autora principal de l’estudi, destaca que les proteïnes d’unió a l’ARN són de «gran interès terapèutic», ja que analitzant-ne les capacitats es poden dissenyar inhibidors que permetran «millorar la teràpia personalitzada en el càncer». Si futurs estudis confirmen que la PDIA6 també s’uneix a l’ARN d’altres càncers, es podria aplicar una estratègia terapèutica comuna a diferents tumors.

El projecte va començar el 2014, gràcies al finançament de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, i s’ha fet en col·laboració amb la Universitat de Halle (Alemanya) i la d’Oxford (Regne Unit).

Temes:

Càncer