Malaltia mortal

Salut demana als nascuts entre el 2002 i el 2005 que es vacunin contra la meningitis

  • La conselleria envia una circular als centres educatius perquè col·laborin en la immunització de les persones de fins a 18 anys, ja que fins ara la vacuna antimeningocòccica tetravalent només es posava a 6è de primària i 2n d’ESO

Salut demana als nascuts entre el 2002 i el 2005 que es vacunin contra la meningitis
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut ha fet una crida als joves d’entre 17 i 20 anys (els nascuts entre el 2002 i el 2005) perquè es vacunin contra la meningitis. El Departament ha enviat una circular informativa als instituts i centres d’estudis postobligatoris, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO i que ha avançat ‘Betevé’.

Salut reclama a aquests joves que demanin cita als centres d’atenció primària (CAP) per immunitzar-se. A Barcelona, els CAP vacunen de la meningitis dues vegades a la setmana en un horari fix i s’hi pot anar sense cita prèvia, segons fonts d’aquest diari. És imprescindible portar la targeta sanitària o el carnet de vacunacions.

Hi ha centres com l’Institut Miquel Biada de Mataró que ja van vacunar contra la meningitis la setmana passada els alumnes de 2n de Batxillerat i el 2n curs de grau mitjà d’FP. Infermeres del CAP adscrit al centre es van desplaçar a l’institut per a les punxades. Els Jesuïtes de Bellvitge també van immunitzar els alumnes de 1r i 2n de batxillerat la setmana passada, al mateix centre, ja que tenen una infermera.

La vacuna que s’està posant és l’ antimeningocòccica tetravalent. El meningococ és un bacteri que causa malalties potencialment greus en l’espècie humana, com la meningitis i la septicèmia. El meningococ pot trobar-se al coll d’algunes persones sense produir-los cap tipus de símptoma, perquè desenvolupen una protecció natural al cap al cap d’uns dies, però poden transmetre-ho a una persona sana i fer-la emmalaltir. Malgrat els avenços terapèutics, aquestes malalties causen freqüentment la mort o seqüeles físiques i neurològiques permanents, adverteix la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària.

Notícies relacionades

El 2020, per acord estatal, la vacuna antimeningocòccica tetravalent (vacuna MACWY) va passar a estar inclosa al calendari vacunal. Aquesta vacuna, que va substituir la vacuna contra el meningococ C conjugada (vacuna MC), s’ha anat posant a Catalunya en dues cohorts: en els joves de sisè de primària i en els de segon d’ESO. «Addicionalment, es va especificar la necessitat de fer una captació i vacunació d’adolescents i joves fins als 18 anys», com recull la circular enviada per Salut als centres.

La captació fins als 18 anys (els nascuts a partir del 2002) s’havia d’haver fet en els anys 2020 i 2021, però la pandèmia «va dificultar el desenvolupament», recull la circular. Ara, la conselleria ha optat per fer una «repesca activa» de les persones fins als 18 anys» a través dels centres educatius, dirigida a les cohorts nascudes entre el 2002 i el 2005, a més dels CAP, on ja es feia fins ara. «L’objectiu és aconseguir la màxima cobertura en aquestes edats», diu Salut.

Temes:

Meningitis