Infecció desconeguda

La UE recomana quarantenes per a les mascotes exposades a la verola del mico

  • El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) adverteix que, si la malaltia es transmet als animals, podria convertir-se en «endèmica» a Europa

La UE recomana quarantenes per a les mascotes exposades a la verola del mico

Jordi Otix

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La verola del mico continua propagant-se i està ja present a nou països de la Unió Europea amb 67 casos confirmats (Àustria, Bèlgica, França, Alemanya, Itàlia, Portugal, Espanya, Suècia, Holanda), segons l’avaluació de riscos publicada aquest dilluns pel Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC), que ha alertat que, si es produeix la transmissió de persona a animal i si es propaga entre la població animal, la malaltia podria convertir-se en «endèmica a Europa». Per minimitzar el risc, l’organisme europeu recomana una estreta col·laboració entre les autoritats sanitàries i veterinàries que permeti controlar la propagació entre les mascotes i evitar que la malaltia pogués saltar també a la fauna salvatge.

Tot i que els experts admeten que hi ha poca informació al respecte i que la probabilitat de transmissió és molt baixa, «teòricament el contagi és possible» i espècies com els «rosegadors» podrien ser hostes adequats per a aquest virus. «Un esdeveniment d’aquest tipus podria comportar que el virus s’establís en la fauna europea i la malaltia es convertís en una zoonosi endèmica», afirmen. Per això, recomanen quarantenes i proves de verola del mico també als animals de companyia que hagin estat exposats o corrin el risc d’estar-ho.

«L’ideal seria aïllar als animals de companyia en instal·lacions vigilades, que compleixin les condicions d’aïllament respiratori –com per exemple un laboratori– i de benestar animal, com gosseres, i realitzar proves (mitjançant PCR) per detectar l’exposició abans que finalitzi la quarantena», assenyala l’informe que també avisa que «aplicar l’eutanàsia» a una mascota afectada ha de ser només l’«últim recurs», reservat a les situacions en les quals les proves o l’aïllament no siguin factibles. En el cas d’aïllar les mascotes a casa, caldria garantir disponibilitat d’un espai tancat a l’aire lliure per als gossos, controls veterinaris regulars per avaluar l’estat de salut, impedir l’accés als visitants i evitar que surtin de casa.

Contagi a través de relacions sexuals

Quant a la propagació de la malaltia de persona a persona, l’anàlisi apunta que no es transmet amb facilitat, que la probabilitat de transmissió entre la població general és «baixa», tot i que entre les persones amb múltiples parelles sexuals seria «alta». De fet, en el brot detectat predominen casos diagnosticats entre homes que han tingut relacions sexuals amb homes i que per la naturalesa de les lesions la transmissió s’hauria produït durant les relacions sexuals. Concretament, segons els experts europeus, la transmissió podria produir-se a través del contacte estret de la mucosa o la pell amb el material infecciós de les lesions o a través de grans gotes respiratòries durant el contacte prolongat cara a cara. D’allà la recomanació d’«abstenir-se de l’activitat sexual i del contacte físic estret fins que es curi l’erupció».

A més, tot i que la majoria dels casos en els brots actuals s’han presentat amb símptomes lleus de la malaltia, consideren que el virus podria causar una malaltia greu en certs grups de població (nens petits, dones embarassades, persones immunodeprimides). Per això, «les persones infectades s’han de mantenir aïllades fins que els caiguin les crostes i han d’evitar especialment el contacte estret amb persones immunodeprimides i animals domèstics», assenyala l’estudi. La majoria dels afectats es poden mantenir a casa amb cures de suport mentre que els contactes pròxims han de vigilar per si mateixos l’aparició de símptomes durant els 21 dies següents a l’última exposició. 

Un nen a l’uci

Immunòlogues com Matilde Cañelles, investigadora en el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), mostren la seva preocupació per la possible afectació de la verola del mico en nens. «Al Regne Unit hi ha un nen que està a l’uci. No sabem com els afectarà però és una malaltia que es pot expandir», explica aquest diari. A més, el fet que el període d’incubació sigui d’entre una i dues setmanes facilita l’expansió de la infecció.

Notícies relacionades

Cañelles recorda que, a Espanya, les persones menors de 50 anys no estan vacunades contra la verola. «És possible que s’acabi vacunant tota la població perquè és una vacuna que dura de per vida», afirma aquesta immunòloga.

Per la seva banda, l’infectòleg de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) Pere Domingo afirma que hi ha «preocupació» per totes aquestes persones que no estan vacunades contra la verola. «En els subjectes joves la malaltia podria ser més greu perquè el sistema immune no és tan madur», adverteix, tot i que creu que és «precipitat» començar a fer campanya de vacunació ja. «No és tan transmissible com el SARS-CoV-2 [el virus de la covid-19] i, en general, la gent emmalalteix lleument», diu Domingo. Aposta per esperar i recollir més informació sobre una infecció encara molt desconeguda.