Endèmica de l’Àfrica

Verola del mico a Espanya: Sanitat n’alerta després d’haver detectat vuit casos a Madrid

L’avís es produeix pocs dies després d’un brot al Regne Unit investigat per l’OMS

Verola del mico a Espanya: Sanitat n’alerta després d’haver detectat vuit casos a Madrid
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Ministeri de Sanitat ha dirigit una alerta sanitària al conjunt de comunitats autònomes després d’haver detectat a Madrid vuit casos sospitosos de la verola del mico. Els casos estan pendents de confirmació per part del Centre Nacional de Microbiologia (CNM), segons ha informat aquest dimecres ‘El País’.

L’alerta, feta aquest dimarts a la tarda, es produeix després que Portugal en confirmés tres casos, en tingui dos pendents de confirmació i 15 més en investigació. Dos dies abans, el Regne Unit havia informat de l’existència d’un brot amb set infectats.

La verola del mico és una malaltia endèmica del continent africà, on diversos mamífers la poden transmetre a l’ésser humà. Causa erupcions a la pell. Segons l’OMS, causa una letalitat de l’1% al 10%, especialment entre la població infantil.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va anunciar dimarts que vol aclarir, amb l’ajuda del Regne Unit, els casos de verola del mico detectats des de principis de maig, especialment entre la comunitat homosexual.

Relacions sexuals entre homes

Des del 6 de maig, s’han detectat set casos de verola del mico al país, entre aquests, quatre en persones que s’identifiquen com a «homosexuals, bisexuals o homes que tenen relacions sexuals amb homes», segons l’agència britànica de seguretat sanitària (UKHSA).

A excepció del primer cas –la persona infectada havia viatjat recentment a Nigèria, a l’Àfrica occidental, on aquesta malaltia vírica és endèmica–, els pacients es van infectar al Regne Unit, fet que fa témer una transmissió comunitària.

«Estem veient transmissions entre homes que tenen relacions sexuals amb homes», la qual cosa és «una nova informació que hem d’estudiar adequadament per comprendre millor la dinàmica» del contagi, va dir Ibrahima Socé Fall, director general adjunt de l’OMS per a intervencions d’emergència.

Una altra responsable de l’organització, Maria Van Kerkhove, va precisar que aquesta treballa «molt estretament» amb el centre europeu de control de malalties i amb l’agència de seguretat sanitària britànica per «avaluar [...] la font de la infecció» i portar a terme un «exercici de seguiment».

Per la seva part, la UKHSA està mirant de trobar un vincle entre els quatre casos més recentment identificats, que, segons sembla, es van infectar tots a Londres.

No es contagia «fàcilment»

Aquesta malaltia, causada per un virus de verola transmès dels animals als humans, es contagia per contacte amb una persona infectada o amb els seus fluids corporals, inclosa la saliva. No obstant, segons la UKHSA, el virus no es contagia «fàcilment» entre persones, de manera que el risc per a la població és «baix».

Sol aparèixer a l’Àfrica, no es disposa de tractament per combatre-la i es cura sola.

Els símptomes inclouen febre, mal de cap, dolors musculars, mal d’esquena, ganglis limfàtics inflamats, calfreds i fatiga.

Notícies relacionades

Poden aparèixer erupcions cutànies, sovint a la cara, i estendre’s a altres parts del cos, inclosos els genitals, abans de passar per diverses etapes, formar crostes i caure.

La UKHSA va instar els homes que tenen relacions sexuals amb altres homes que estiguin «atents a les erupcions o lesions inusuals»