Un 25% de pacients, avis

Sant Pau tindrà una clínica d’urgències per a més grans de 65 anys

  • L’hospital presenta ‘Més Sant Pau’, un pla de treball per modernitzar el centre en els pròxims vuit anys

Sant Pau tindrà una clínica d’urgències per a més grans de 65 anys

Robert Ramos

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, de Barcelona, tindrà una clínica d’urgències d’alta resolució per a persones grans. Es dirà QCare, estarà a punt abans del 2025 i serà similar als edificis covid que molts hospitals van aixecar amb motiu de la pandèmia. Tindrà, aproximadament, uns 5.000 metres i costarà entre 12 i 14 milions d’euros. QCare, que s’alçarà al costat del centre Kàlida de Sant Pau, forma part del pla de treball ‘Més Sant Pau’, que l’hospital preveu desenvolupar entre 2025 i 2030 i amb què preveu millorar les infraestructures i modernitzar els sistemes d’informació i tecnologia.

Amb aquesta clínica d’urgències per a l’envelliment, Sant Pau busca millorar les prestacions per a la seva població, ja que un de cada quatre pacients d’aquest centre sanitari té més de 65 anys. A més, es preveu que el 2050 un terç de la població tingui més de 65 anys i entre el 12% i el 15%, més de 80. La vellesa s’associa a malalties cròniques, dependència i soledat, per això l’augment de les urgències i les necessitats de llits d’hospital.

«En aquesta clínica es tractaran els problemes més propis de la fragilitat, com per exemple la ruptura d’ossos, que solen ser freqüents en la gent gran», ha assenyalat aquest dijous el gerent de l’Hospital de Sant Pau, Adrià Comella, en una trobada amb mitjans de comunicació.

La clínica QCare comptarà amb un espai d’observació, un altre d’hospitalització pel qual passaran «unes mil o dues mil persones a l’any» i en el qual hi haurà «una mitjana de dos o tres dies», un altre espai de readaptació i un quiròfan. «Tenim l’experiència prèvia del Dispositiu d’Atenció a la Fragilitat del Servei d’Urgències (Dafsu) per prevenir complicacions en pacients vulnerables i ara volem fer un pas més i estem preparats: som l’únic centre fora del continent americà amb acreditació GEDA (Geriatric Emergency Department Accreditation)», ha destacat Comella. També l’Alzheimer Translational Center, monogràfic i diferenciat de les dependències centrals de Sant Pau, serveix «per respondre als canvis en l’abordatge d’aquests pacients amb una atenció integral i continuada en un àmbit estratègic».

Com ha dit Comella, el pla de treball també contempla la creació del Campus Salut Barcelona, un projecte que donarà resposta a l’assistència, la investigació, la docència, la innovació i l’humanisme.

Història

L’Hospital de Sant Pau és l’hospital més antic de Barcelona i un dels més antics de Catalunya i Espanya. Va començar a funcionar el 1401, al carrer de l’Hospital de l’ara barri del Raval. El 1902 es va aixecar la seu modernista i el 2009, l’actual. És un centre sanitari punter en camps com les neurociències (la neurologia i la psiquiatria), en teràpies gèniques i especialment hematologia, i en cirurgies complexes.

Amb ‘Més Sant Pau’, l’hospital busca augmentar la seva capacitat. Així, en una primera fase es renovaran i adequaran més de 5.000 metres quadrats, com algunes àrees de l’hospital o el Campus docent, i en una segona fase, un nou edifici afegirà 35.000 metres quadrats als més de 110.000 actuals. «Això es traduirà en més quiròfans, intervencions i procediments intervencionistes i espai per a l’atenció maternoinfantil», segons el gerent de l’Hospital de Sant Pau.

Notícies relacionades

El centre sanitari també apostarà per la digitalització al màxim nivell, reforçant la innovació en tecnologia mèdica i optimitzant els processos assistencials i de recolzament. Quant a la tecnologia, s’apostarà pel Big Data, la intel·ligència artificial i les iniciatives d’innovació dels professionals, com la Unitat Clínica d’Impressió en 3F transversal.

En l’àmbit de la investigació es continuarà treballant amb els 52 grups d’investigació acreditats de l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau), un dels centres més actius en la investigació translacional i multidisciplinària, per reforçar el teixit investigador, incrementar el valor afegit dels investigadors de Sant Pau i captar nou talent.