L’evolució de la pandèmia

Una Setmana Santa amb vuit vegades menys malalts a l’uci per covid-19

Catalunya comença el pont amb xifres de contagis similars a les de fa un any, tot i que la pressió hospitalària és molt més baixa

Una Setmana Santa amb vuit vegades menys malalts a l’uci per covid-19

Joan Cortadellas

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’actual incidència de la covid-19 a Catalunya no és gaire diferent de la del 2021 i el 2020. Aquest dimecres se situa en els 225,33 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, segons xifres de la Conselleria de Salut, mentre que l’any passat era de 278 i el primer abril de la pandèmia, fa dos anys, de 292,94. La Setmana Santa dels tres anys pandèmics va arrencar amb una incidència per sobre dels 200 casos per 100.000 habitants, cosa que indica un risc alt. És a dir, ara mateix, el nombre de contagis de coronavirus no és tan diferent del dels pitjors moments de la crisi sanitària.

Però sí que hi ha una xifra que és ostensiblement diferent de la de fa un temps: la d’ingressats a l’uci. Aquest 13 d’abril, a les portes de la Pasqua, hi ha 53 malalts greus per coronavirus a tot Catalunya: l’any passat, el pont (que va començar l’1 d’abril) va arrencar amb 418 persones a l’uci i, el 2020, amb 1.507. Les xifres reflecteixen que actualment els pacients a l’uci són vuit vegades menys que fa un any i 28 vegades menys que en fa dos. El SARS-CoV-2 no ha perdut la seva capacitat de transmissió; de fet, l’ha augmentat amb la variant òmicron i, en concret, amb la seva subvariant, la BA.2. Però sí que ha vist minvada l’agressivitat. Malgrat això, l’OMS ha decidit aquest dimecres mantenir la covid-19 en el nivell de pandèmia i ha demanat «no abaixar la guàrdia».

La gravetat del coronavirus és ara menor que fa un any, malgrat que les restriccions són ara pràcticament inexistents en comparació amb temps passats. L’eficàcia de les vacunes (a Catalunya tenen la pauta completa el 86,6% dels més grans de 12 anys; l’any passat per Setmana Santa la tenien el 5,63%) ha jugat un paper imprescindible en la via lliure a la normalització.

L’indicador més fiable

Amb el canvi d’estratègia de control de la pandèmia (Espanya ja no comptabilitza cas per cas, sinó només els més greus o els notificats als centres de salut), el nombre de pacients ingressats als hospitals i l’uci ha passat a ser l’indicador més fiable. «Ens hem d’acostumar a aquesta nova cinta de mesurar. L’important són les dades dels hospitals. I proven que, ara mateix, la covid-19 no està estressant el sistema sanitari», assenyala Antoni Trilla, epidemiòleg del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona.

«Estem ingressant gairebé més pacients amb covid-19 que per covid»

Antoni Trilla

Epidemiòleg de l’Hospital Clínic

Segons Trilla, el Clínic continua veient pacients amb coronavirus a urgències, però d’aquests ingressen «pocs» i els que ho fan són malalts «majoritàriament lleus». «Als hospitals estem ingressant gairebé més pacients amb covid [els que donen positiu en la PCR rutinària, però que ingressen per altres motius] que no per covid», diu. L’epidemiòleg insisteix que hi continua havent «diferència» entre els vacunats i els no vacunats: els primers no solen tenir complicacions (a excepció dels que tenen patologies de base o pertanyen a grups vulnerables).

Contagis en augment

Els números, amb tot, apunten a un augment, de moment moderat, dels contagis a Catalunya. L’índex de reproducció (la Rt, que marca la velocitat a què es transmet el virus) s’ha situat avui en 1,07, cosa que indica (al superar el punt) que la pandèmia torna a estar en expansió. «La tendència és que el descens que vèiem fins ara s’aturi. Fins i tot que [la pandèmia] torni a pujar», apunta Trilla.

El pont de la Setmana Santa, en què hi haurà trobades socials, implicarà previsiblement un augment dels contagis. Trilla insisteix que, malgrat això, el que més continuarà important és la pressió hospitalària, que per ara no s’està veient afectada. També s’haurà d’estar atents, a partir de dimecres que ve, 20 d’abril, als possibles efectes de la retirada de la mascareta a l’interior. «Per lògica, és d’esperar que hi hagi més contagis. Per això s’ha d’insistir que especialment les persones més vulnerables mantinguin, dins el possible, totes les precaucions», afegeix l’epidemiòleg.

Catalunya 38 morts setmanals

Notícies relacionades

Catalunya va arribar ahir als 27.000 morts per covid-19 des que va començar la pandèmia. Malgrat que la gravetat del virus ha baixat, la veritat és que al territori hi ha una mitjana de 38 morts a la setmana. El comitè d’urgència de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha sigut «unànime» aquest dimecres a l’assenyalar que «no és el moment d’abaixar la guàrdia», en paraules del seu president, Didier Houssin.

Així, l’OMS ha decidit mantenir la covid-19 en nivell de pandèmia i considerar-la una «emergència sanitària» que genera preocupació internacional. «La situació respecte a la covid-19 és lluny d’haver-se acabat», ha dit Houssin.