Segons Sant Joan de Déu

Un 4% dels nens que ronquen desenvoluparan una apnea que afectarà el seu creixement

Les famílies han de consultar el pediatre quan detectin que el seu fill ronca, sense estar refredat, més de tres dies a la setmana durant més de tres setmanes

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 10% dels nens ronquen habitualment. Si no són tractats, un 4% acabaran desenvolupant una apnea que incidirà negativament en el seu desenvolupament i rendiment escolar, i pot comportar-los altres problemes de salut quan arribin a l’edat adulta. Per això, amb motiu del Dia Mundial del Son, la Unitat de Trastorns del Son de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona alerta sobre aquest fet que actualment passa desapercebut per a moltes famílies. «Sovint, els pares creuen que el seu fill només respira fort perquè prenen com a referència el ronc dels adults», explica el responsable de la unitat, Óscar Sans.

L’especialista aconsella les famílies que consultin el seu pediatre quan detectin que el seu nen ronca, sense estar refredat, més de tres nits a la setmana durant un període superior a tres setmanes. «És important que el pediatre en faci una valoració i un control perquè no evolucioni cap a una apnea del son, pauses en la respiració que afecten a la qualitat del son i que el nen no descansi adequadament. Si té sospites, el pediatre derivarà el nen a una unitat especialitzada per al diagnòstic i tractament», afegeix Sans.

La Unitat de Trastorns del Son de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona és la primera i única unitat de trastorns del son d’Espanya centrada en el pacient pediàtric i acreditada per la Societat Espanyola del Son. Cada any atén un miler de nens amb algun tipus de trastorn del son. Alguns són pacients la patologia dels quals comporta problemes associats a la conciliació o manteniment del son, com és el cas del trastorn de l’espectre autista (TEIA) o la síndrome de Down.

Pediatria

Els nens no són aliens als trastorns del son. Entre un 25% i un 30% de les visites al pediatre estan relacionades amb algun problema a l’hora de dormir, segons la Societat Espanyola del Son.

Per detectar quin és el problema de son i abordar-lo en origen, la Unitat de Trastorns del Son de Sant Joan de Déu primer fa una valoració i, si ho considera convenient, realitza les proves necessàries entre les quals hi ha l’actigrafia, l’estudi del son o el test de latències múltiples, entre d’altres. Després prescriuen el tractament més adequat per a cada cas. Cada any, el centre realitza 440 polisomnografies nocturnes per determinar quin és el trastorn de cada pacient.

Notícies relacionades

Entre les patologies que tracten hi ha les següents: insomni infantil, narcolèpsia, apnea del son, cames inquietes, somnàmbul, terrors nocturns, moviments rítmics durant el son o alteracions del ritme circadiari.

En algunes ocasions el tractament indicat no és farmacològic i la solució, segons l’hospital, consisteix a oferir eines a les famílies per corregir els trastorns del son que repercuteixen en la salut i el desenvolupament correcte dels nens. Un canvi d’hàbits pot influir positivament en la dinàmica familiar, que es veu alterada quan els fills (lactants, nens o adolescents) no descansen adequadament.