Segons Sant Joan de Déu
Un 4% dels nens que ronquen desenvoluparan una apnea que afectarà el seu creixement
Les famílies han de consultar el pediatre quan detectin que el seu fill ronca, sense estar refredat, més de tres dies a la setmana durant més de tres setmanes

El 10% dels nens ronquen habitualment. Si no són tractats, un 4% acabaran desenvolupant una apnea que incidirà negativament en el seu desenvolupament i rendiment escolar, i pot comportar-los altres problemes de salut quan arribin a l’edat adulta. Per això, amb motiu del Dia Mundial del Son, la Unitat de Trastorns del Son de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona alerta sobre aquest fet que actualment passa desapercebut per a moltes famílies. «Sovint, els pares creuen que el seu fill només respira fort perquè prenen com a referència el ronc dels adults», explica el responsable de la unitat, Óscar Sans.
L’especialista aconsella les famílies que consultin el seu pediatre quan detectin que el seu nen ronca, sense estar refredat, més de tres nits a la setmana durant un període superior a tres setmanes. «És important que el pediatre en faci una valoració i un control perquè no evolucioni cap a una apnea del son, pauses en la respiració que afecten a la qualitat del son i que el nen no descansi adequadament. Si té sospites, el pediatre derivarà el nen a una unitat especialitzada per al diagnòstic i tractament», afegeix Sans.
La Unitat de Trastorns del Son de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona és la primera i única unitat de trastorns del son d’Espanya centrada en el pacient pediàtric i acreditada per la Societat Espanyola del Son. Cada any atén un miler de nens amb algun tipus de trastorn del son. Alguns són pacients la patologia dels quals comporta problemes associats a la conciliació o manteniment del son, com és el cas del trastorn de l’espectre autista (TEIA) o la síndrome de Down.
Pediatria
Els nens no són aliens als trastorns del son. Entre un 25% i un 30% de les visites al pediatre estan relacionades amb algun problema a l’hora de dormir, segons la Societat Espanyola del Son.
Per detectar quin és el problema de son i abordar-lo en origen, la Unitat de Trastorns del Son de Sant Joan de Déu primer fa una valoració i, si ho considera convenient, realitza les proves necessàries entre les quals hi ha l’actigrafia, l’estudi del son o el test de latències múltiples, entre d’altres. Després prescriuen el tractament més adequat per a cada cas. Cada any, el centre realitza 440 polisomnografies nocturnes per determinar quin és el trastorn de cada pacient.
Notícies relacionadesEntre les patologies que tracten hi ha les següents: insomni infantil, narcolèpsia, apnea del son, cames inquietes, somnàmbul, terrors nocturns, moviments rítmics durant el son o alteracions del ritme circadiari.
En algunes ocasions el tractament indicat no és farmacològic i la solució, segons l’hospital, consisteix a oferir eines a les famílies per corregir els trastorns del son que repercuteixen en la salut i el desenvolupament correcte dels nens. Un canvi d’hàbits pot influir positivament en la dinàmica familiar, que es veu alterada quan els fills (lactants, nens o adolescents) no descansen adequadament.
- Aquests són els símptomes de la variant òmicron del coronavirus
- Quan és millor fer-se el test d'antígens? | CALCULADORA
- Com s’ha de demanar la baixa per covid positiu i quant es cobra?
- Quines vacunes de la Covid es posen a Espanya? Tipus i efectes secundaris
- Efectivitat i d'on és cada vacuna: AstraZeneca | Pfizer | Janssen | Moderna | Sputnik
- Restriccions a Catalunya per la covid: Últimes mesures
- Aquests són els símptomes de la variant òmicron del coronavirus
- Quan és millor fer-se el test d'antígens? | CALCULADORA
- Com s’ha de demanar la baixa per covid positiu i quant es cobra?
- Quines vacunes de la Covid es posen a Espanya? Tipus i efectes secundaris
- Efectivitat i d'on és cada vacuna: AstraZeneca | Pfizer | Janssen | Moderna | Sputnik
- Restriccions a Catalunya per la covid: Últimes mesures
- Història de la ciència L’home que va ficar el cap en un accelerador de partícules i va xocar amb un feix de protons
- Al carrer de la Diputació Mor un nen al precipitar-se per un celobert a l’Eixample de Barcelona
- Fins i tot sense símptomes Els epidemiòlegs demanen que els positius per covid tornin a aïllar-se
- Drama als Alps VÍDEO | Així es va esfondrar la glacera de la Marmolada
- Fantasia i ciència-ficció Si et vas enganxar a ‘Stranger things’, aquestes 6 sèries t’agradaran
- Minut a Minut ‘Masterchef 10’, gala 11 en directe: els concursants hauran d’enfrontar-se a les subhastes
- Verificat De Twitter al Congrés: la història de la notícia falsa sobre el Mundial de Qatar
- BONOLOTO AVUI Bonoloto: Sorteig del dilluns 4 de juliol del 2022
- Nadal evita les sorpreses i entra a quarts de Wimbledon
- Viatge a Catalunya Els premis Princesa de Girona demanen als docents que «enganxin» les nenes a les ciències