Salut

La població major d’edat ja pot rebre la dosi de record de la covid-19

  • Salut ha estès la dosi de record a totes les persones més grans de 18 anys que faci cinc mesos que tenen la pauta completa de vacunació.

  • Els grups prioritaris per a aquesta dosi de record són les persones a partir de 40 anys i els vacunats de qualsevol edat amb AstraZeneca i Janssen

  • La dosi de record augmenta la immunitat, l’allarga i ajuda a reduir el risc d’ingressar a l’hospital a causa de la covid-19.

La població major d’edat ja pot rebre la dosi de record de la covid-19
3
Es llegeix en minuts

El Departament de Salut ha ampliat bona part de la població la vacunació de la dosi de record de la covid-19. En concret, ja poden demanar-la totes les persones més grans de 18 anys que tinguin la pauta completa de vacunació amb Pfizer o Moderna, sempre que hagin passat cinc mesos des que la van rebre. I també se la poden posar tots els joves d’entre 18 i 29 anys que van rebre la pauta completa d’aquestes mateixes vacunes vuit mesos enrere.

La dosi de record és altament recomanable perquè, tot i que les vacunes contra la covid-19 proporcionen una resposta immunitària molt efectiva, algunes persones, malgrat tenir la pauta de vacunació completa, disminueixen aquesta protecció, sobretot davant noves variants com l’òmicron, que és la majoritària actualment a Catalunya. La dosi de record augmenta la immunitat, l’allarga i ajuda a reduir el risc de patir covid persistent o d’ingressar a l’hospital sobretot en les persones grans, immunodeprimides o amb més risc d’infecció o malaltia greu.

Els grups prioritaris per a aquesta dosi de record continuen sent les persones a partir de 40 anys i els vacunats de qualsevol edat que van rebre la pauta completa amb AstraZeneca o Janssen.

Cinc mesos des de la pauta completa amb Pfizer o Moderna

Cinc mesos des de la pauta completa amb Pfizer o ModernaPer rebre la dosi de record, és necessari que hagin passat cinc mesos des que es va rebre la segona dosi, en el cas d’haver rebut les vacunes de Pfizer o Moderna.

Si s’han rebut les dues dosis d’AstraZeneca o la dosi única de Janssen, han de passar tres mesos per poder rebre ara la dosi de record.

Si s’ha agafat la infecció de la covid-19 després d’haver rebut la pauta completa de la vacunació, es recomana administrar la dosi de record cinc mesos després d’haver superat la malaltia. Tot i així, és possible vacunar-se amb la dosi de record quatre setmanes després d’haver superat la infecció.

Per accedir a la dosi de record, és necessari sol·licitar cita prèvia a través del portal http://vacunacovidsalut.cat, des d’on es pot triar punt de vacunació i dia i hora. Els destinataris de la dosi de record aniran rebent un SMS convidant-los a la vacunació i dirigint-los a aquest enllaç.

La dosi que s’està administrant és d’ARNm, és a dir, Moderna o Pfizer, indiferentment de les vacunes que s’hagin rebut per arribar a la pauta completa de vacunació. De fet, s’ha comprovat que les dues vacunes, tant la Moderna com la Pfizer, tenen una eficàcia molt elevada, independentment de les vacunes que s’hagin rebut en un primer moment (Pfizer, Moderna, AstraZeneca o Janssen).

El Departament de Salut manté la crida a tota la població perquè es vacuni, tant les persones que poden rebre ara la dosi addicional com totes aquelles que no estiguin vacunades.

La vacunació redueix la probabilitat d’ingrés hospitalari

La vacunació redueix la probabilitat d’ingrés hospitalariEs pot recordar que les persones no vacunades més grans de 12 anys tenen una probabilitat 2,5 vegades més elevada de ser hospitalitzades per covid i 4,9 vegades més d’entrar a l’uci. En el cas dels més grans de 50 anys, tenen una probabilitat 3,7 vegades més elevada de ser hospitalitzades per covid i 8,1 vegades més d’entrar a l’uci.

Notícies relacionades

I a la franja de més de 70 anys, tenen una probabilitat 6,1 vegades més gran de ser hospitalitzades i 15,2 vegades més d’entrar a l’uci que les persones d’aquesta edat que tenen dosis de record.

La vacunació contra la covid-19 té per objectiu protegir tota la població del virus per evitar casos de malaltia greu, covid persistent, ingressos hospitalaris i a l’uci, i morts.