Tornada al col·le

Argimon preveu que Catalunya arribi al màxim de contagis «en una setmana o 10 dies»

El conseller de Salut avala el protocol a les aules però critica «les formes» en què s’ha anunciat

Argimon preveu que Catalunya arribi al màxim de contagis «en una setmana o 10 dies»

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha dit que avala el nou protocol anunciat pel Govern per confinar les aules però critica «les formes» en què s’ha comunicat, que considera que no són serioses.

Ho ha dit en una entrevista a RAC-1 recollida per Europa Press aquest dissabte, el dia després que la Comissió de Salut Pública hagi acordat no fer quarantenes de l’aula completa quan hi hagi fins a quatre positius o menys del 20% dels alumnes contagiats amb l’objectiu de garantir la presencialitat a les aules.

El conseller ha expressat el desacord de la Generalitat en com s’ha pres aquesta decisió, ja que s’ha anunciat quatre dies després de la reunió del Consell Interterritorial per abordar aquesta mateixa qüestió: «No són maneres de fer», ha dit

«Això no es pot agafar un divendres al migdia, acabar a les 10 de la nit i sense tenir un document», ha dit Argimon, que a la pregunta de si la cogovernança amb el Govern no funciona ha respost que aquesta és millorable.

Ha assenyalat la importància de la comunicació i que hi ha professionals que critiquen «assabentar-se de protocols per la premsa», tot i que ha assegurat textualment que està d’acord amb les noves mesures del protocol i que no en qüestiona el fons.

Test amb un sol cas

Malgrat la recomanació estatal de no fer proves diagnòstiques als contactes estrets d’un cas positiu de covid-19 a les escoles, el conseller ha afirmat que Catalunya continuarà fent un test amb només un positiu a l’aula.

També ha destacat que «les escoles de Catalunya i Espanya» van seguir obertes al finalitzar les vacances de Nadal l’any passat, una cosa que atribueix a l’esforç de la comunitat educativa i sanitària, i ha assegurat que les mesures actuals garantiran l’obertura de les escoles.

Període de transició

Quant a l’evolució de la covid-19, ha explicat que els contagis estan pujant de forma desaccelerada i que la velocitat de transmissió és baixa, però preveu que Catalunya arribi al màxim de contagis «en una setmana o deu dies».

Per al conseller, ara Catalunya comença un període de transició després de l’alta incidència de la variant òmicron, tot i que ha alertat que encara hi ha unes 500 persones ingressades a les uci per una mateixa malaltia, «una cosa que no havia passat mai».

Els CAP

Notícies relacionades

Preguntat per si els pacients que acudeixen als CAP per qüestions relacionades amb la covid-19 impedeixen atendre altres patologies, ha respost que aquesta setmana l’atenció primària ha registrat 73.000 visites per coronavirus, el doble de les registrades la mateixa setmana el 2019: «Fan un esforç brutal que la gent no veu».

D’altra banda, ha advertit de la necessitat de reforçar la formació dels professionals de la medicina i la infermeria per garantir el relleu generacional, una tasca «que no es pot fer en dies» i que si no s’aborda generarà problemes en un termini de 5 anys, segons el conseller.