Segons un estudi

¿En quin horari és millor vacunar-se contra la covid?

L’hora del dia afecta la resposta immunitària

¿En quin horari és millor vacunar-se contra la covid?
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un estudi observacional ha revelat que els nivells d’anticossos són més grans en persones que reben la vacuna contra la covid-19 a la tarda. Així, aquest treball, publicat a la revista ‘Journal of Biological Rhythms’, demostra que la resposta a la vacuna pot veure’s afectada pels ritmes circadiaris.

«El nostre estudi observacional aporta una prova de concepte que l’hora del dia afecta a la resposta immunitària a la vacuna contra el SARS-CoV-2, troballes que poden ser rellevants per optimitzar l’eficàcia de la vacuna», explica la coautora del treball, Elizabeth Klerman, investigadora de la Divisió de Neurofisiologia, Unitat del Son de l’Hospital General de Massachusetts (MGH).

Rellotge intern

D’aquesta manera, disposem d’un rellotge circadiari intern de 24 hores que regula molts aspectes de la fisiologia, inclosa la resposta a les malalties infeccioses i la vacunació.

Els símptomes d’algunes malalties i l’acció de nombrosos medicaments varien segons l’hora del dia. Les persones amb malalties pulmonars solen presentar una gravetat més gran dels símptomes i una alteració de la funció respiratòria en determinats moments del dia, per exemple.

L’estudi

Un estudi sobre homes d’edat avançada que es van vacunar contra la grip va mostrar que tenien títols d’anticossos més alts quan rebien la vacuna al matí en comparació amb la tarda. «Els assajos han demostrat que l’administració d’alguns agents quimioterapèutics a una hora específica del dia es dirigeix eficaçment a les cèl·lules canceroses, però limita la toxicitat per a altres cèl·lules», diu Klerman.

Aquest nou estudi observacional va avaluar els nivells d’anticossos després de la vacunació contra el SARS-CoV-2 entre 2.190 treballadors sanitaris del Regne Unit. Es van recollir mostres de sang de treballadors hospitalaris asimptomàtics en el moment de la vacunació.

Els investigadors van crear un model per investigar l’efecte sobre els nivells d’anticossos en funció de l’hora del dia de la vacunació, el tipus de vacuna (vacuna d’ARNm de Pfizer o vacuna adenoviral d’AstraZeneca), l’edat, el sexe i el nombre de dies posteriors a la vacunació.

A la tarda, dones i joves

Els investigadors van descobrir que les respostes dels anticossos eren més altes en general per a tots els que es van vacunar més tard en el dia. Les respostes d’anticossos també van ser més grans en els qui van rebre la vacuna d’ARNm de Pfizer, en les dones i en les persones més joves, a més de l’efecte de l’hora del dia de la vacunació.

També, l’estudi sobre el SARS-CoV-2 contrasta amb estudis anteriors en homes d’edat avançada que van informar de títols antigripals més alts al matí. Aquestes són les possibles raons d’aquests resultats dispars. «La vacuna contra el SARS-CoV-2 i la vacuna contra la grip tenen mecanismes d’acció diferents entre si, i la resposta dels anticossos pot variar molt en funció de si el sistema immunitari reconeix el patogen d’infeccions anteriors, com la grip, o si s’enfronta a un virus nou», diu Klerman.

Falten dades per confirmar l’estudi

Notícies relacionades

Una limitació de l’estudi va ser la falta de dades sobre l’historial mèdic i de medicació dels participants, així com els seus patrons de son i de treball per torns, que també poden influir en la resposta a la vacuna.

Hem de replicar els nostres resultats i comprendre millor la fisiologia subjacent del SARS-CoV-2 i la resposta de l’organisme a la vacuna abans de poder recomanar que les persones que desitgin un reforç addicional de la vacuna, com les persones grans o les immunodeprimides, programin la seva vacuna per a la tarda. Aquesta investigació és el primer pas per demostrar la importància de l’hora de resposta a la vacuna contra el SARS-CoV-2», rebla Klerman.