¿Com serà la grip? Els experts preveuen més casos i morts que l’any passat

  • L’any passat la incidència va ser inusualment baixa, i al gener només hi va haver sis casos a tot el país

¿Com serà la grip? Els experts preveuen més casos i morts que l’any passat
4
Es llegeix en minuts
EFE

Les comunitats autònomes ultimen les campanyes de la vacuna de la grip, que començaran a finals del mes d’octubre, aquest any per primera vegada amb la dificultat afegida d’avançar en paral·lel a la tercera punxada contra el coronavirus. Els experts demanen disposició a vacunar-se en un any que no es preveu dels pitjors, però en què sí que es dona per fet que hi haurà més casos i morts que l’any passat.

Cosa que d’altra banda no és difícil, ja que el virus es va mantenir en uns nivells inusualment baixos el curs 2020-2021: a mitjans de gener s’havien detectat a tot el país sis casos de grip comuna. Així que, aquest any, en la línia del que ha passat a l’hemisferi sud, s’espera un pic d’incidència, sempre sense arribar a les dades anteriors a la pandèmia.

El Centre Nacional d’Epidemiologia mostra que en la temporada 2019-20, la grip comuna va afectar a Espanya un total de 652.400 persones, de les quals 1.800 van passar per l’uci i 3.900 van morir a causa de la malaltia. L’any anterior (2018-2019) aquesta malaltia havia causat unes 6.300 morts.

Mascareta contra els contagis

Juan Antonio Sanz, de l’Associació Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Gestió Sanitària, no espera en cap cas que la grip arribi als nivells de temporades anteriors.

Tot i que l’ús de la mascareta ha descendit a l’aire lliure, és obligatòria encara en botigues, escoles, i en altres espais interiors. I s’ha comprovat la seva gran efectivitat.

No obstant, tal com apunta José María Molero, vocal de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària, aquest hivern hi haurà una mobilitat social pràcticament normal i menys gent protegida de manera natural perquè la grip no va circular l’any passat. «Això significarà que és més probable que hi hagi una transmissibilitat del virus més elevada», afirma.

El cos recorda la infecció, i això és el que explica que la població més procliu a infectar-se siguin els nens i els adolescents en lloc dels adults, que al llarg de la seva vida ja han passat la grip més vegades.

Una opinió que no comparteix, no obstant, Jorge Carrillo, vocal de la Societat Espanyola d’Immunologia (SEI), que no creu que la caiguda de les infeccions durant un any afecti molt el següent. Per ell, el que marcarà la diferència serà la soca de virus que circuli (A o B).

«No penso que tinguem una campanya més severa pel fet que l’any passat no ho va ser», apunta Carrillo.

Juan Antonio Sanz apunta que les previsions dels Estats Units són que hi hagi una gran transmissió. «Jo tinc els meus dubtes, però la grip sempre ens pot sorprendre», diu.

Juntes dues campanyes

La Comissió de Salut Pública ha aprovat aquesta setmana una punxada addicional de la vacuna davant la Covid-19 en més grans de 70 anys per començar a injectar-la a finals d’octubre. La campanya de la grip comença a finals d’octubre o principis de novembre, una simultaneïtat que suposarà un sobreesforç per als serveis de salut.

«Potser hi ha dificultats per donar a l’abast... Caldria continuar utilitzant els vacunòdroms», apunta José María Molero, que lamenta que hi torna a haver molta feina a l’atenció primària perquè augmenten les infeccions respiratòries i cal descartar que sigui Covid-19.

Algunes autonomies ja han anunciat que punxaran les dues vacunes alhora als més grans de 69 anys. Les Balears, per exemple, planeja punxar-les en un mateix dia a 119.000 persones entre el 4 i el 21 de novembre; Catalunya començarà el dia 25 d’octubre i preveu que puguin coincidir, tot i que no en tots els casos; Castella i Lleó a finals de mes...

Tot i que els experts recomanen normalment deixar una setmana de descans entre punxada i punxada, creuen que en aquesta ocasió ajuntar-les és «des del punt de vista estratègic una bona oportunitat per guanyar personal vacunat», explica Juan Antonio Sanz.

Davant una anticipació

Normalment, la transmissió de la grip s’envalenteix a finals de desembre o principis de gener. No obstant, aquest any sembla que el virus podria circular abans. I si això passa i els pics s’avancen al mes de novembre potser les vacunes que es començaran a administrar a finals d’octubre arribaran una mica tard.

«Entre la segona i quarta setmana s’aconsegueix l’objectiu... Potser hauríem d’haver avançat una miqueta la vacunació, seria millor», diu aquest expert en medicina comunitària.

Notícies relacionades

D’entre tots els missatges, els experts incideixen en un: l’any passat hi va haver una bona acceptació de la vacuna que esperen que es repeteixi en aquesta ocasió en els grups de risc: avis, personal sanitari, o persones immunodeprimides, entre d’altres.

«Espero que aquest any la gent es vacuni de manera generalitzada... La vacunació contra la grip és eficaç, preveu malalties greus», conclou Jorge Carrillo. 

Temes:

Grip