A Catalunya

Els nens de 12 anys ja estan més vacunats que els joves de 20 a 34

Els sanitaris confien que l’obligatorietat del certificat Covid en l’oci nocturn incentivi la immunització

Els nens de 12 anys ja estan més vacunats que els joves de 20 a 34

DAVID APARICIO

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

A Catalunya, els nens de 12 a 15 anys ja tenen una taxa vacunal contra la Covid-19 més elevada que els joves de 20 a 29 anys i de 30 a 34 anys. I això malgrat que l’administració dels fàrmacs anti-Covid entre els adolescents va començar a l’agost, en plenes vacances d’estiu, mentre que les persones de 30 a 34 anys es poden vacunar des del 28 de juny. Els de 16 a 29 ho poden fer des del 30 de juny.

Els adolescents de 12 a 15 anys tenen una taxa vacunal (això és, la doble pauta de la vacuna) d’un 66,2%. Els joves de 30 a 34 anys, d’un 64,6%. I els de 20 a 29, d’un 64,7%. Qui sí que té una molt elevada taxa vacunal és el col·lectiu de 16 a 19 anys: un 75,5% ja té les dues dosis. Així ho revelen les xifres diàries de la Conselleria de Salut.

El departament ja va expressar, en diverses ocasions, la seva preocupació pel fet que el percentatge de joves amb la pauta completa no és el desitjat. Salut fins i tot va obrir fa setmanes una campanya de trucades a persones d’entre 20 a 40 anys que no es volen immunitzar. «La meitat diuen que no ho consideren necessari. Però s’ha de recordar que la vacuna és molt, molt bona per prevenir hospitalitzacions i ucis», explicava fa uns dies la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Els joves sense vacunar continuen ingressant a les ucis per Covid-19.

Altres motius esgrimits pels que no es vacunen són la «por dels efectes adversos», si bé la gran majoria d’aquests són només cansament, mal de cap i malestar, que passen ràpidament.

El col·lectiu «que més es mou»

«Estem preocupats perquè el col·lectiu de 20 a 39 anys és el que hauria de tenir les taxes més altes. Són gent jove, que interactua amb molta més gent, que es mou, que és a les universitats... Tenir-los més vacunats ajudaria a abaixar la incidència», explica a EL PERIÓDICO la infermera de primària Dolors Heras, membre del Grup de Vacunes de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aificc).

Tot i que Heras considera «difícil» explicar per què aquests joves no acudeixen a vacunar-se, sí que n’assenyala una raó: la «baixa percepció de risc» que tenen. És un col·lectiu que no té por de la Covid-19, perquè no sol emmalaltir greu, i els pares sí que estan majoritàriament immunitzats.

¿I per què, no obstant, la taxa vacunal entre els adolescents de 12 a 15 anys sí que és alta si es té en compte que van ser els últims a començar a vacunar-se? Heras n’assenyala un possible motiu: el fet que els alumnes «correctament vacunats» (això és, amb la doble pauta) no han de fer quarantena en cas que en la seva classe hi hagi un positiu de Covid-19. «Això pot ser un incentiu, un factor que empenyi les famílies a vacunar-los», explica aquesta infermera.

A més, assenyala que, ja que el calendari vacunal infantil dura fins als 15 anys, es tracta d’un col·lectiu «molt acostumat a vacunar-se». «Ho han entès [la campanya d’immunització contra la Covid-19] com una oportunitat», valora Heras.

Vacunar-se per sortir de festa

No obstant, creu que el fet que l’oci nocturn, obert des de la passada nit a Catalunya, hagi establert l’obligatorietat de presentar el certificat Covid (o, en el seu defecte, una prova diagnòstica negativa) per entrar als locals podria «incentivar» la vacunació entre els joves.

«Veurem si aquesta petició augmenta la taxa de vacunació, tot i que ho veurem en uns dies. De moment, és especular. Però els joves sí que s’han de vacunar perquè interactuen en molts punts», explica la infermera. De fet, alguns joves que van sortir la passada nit sí que han reconegut a aquest diari que s’han vacunat recentment per poder sortir de festa.

Notícies relacionades

La taxa vacunal de Catalunya és, amb tot, molt elevada. El 81,6% dels catalans de més de 12 anys (cosa que suposa el 72,9% de la població general) ja té les dues dosis de la vacuna. «La taxa vacunal és molt bona –destaca Heras–. Però volem arribar encara més alt».

És una incògnita què passarà aquesta tardor, amb l’aparició, com cada any, d’altres infeccions respiratòries, com la grip. De fet, alguns metges preveuen que la grip i els refredats siguin més greus aquest any que l’anterior a causa del descens de la Covid-19. Els sanitaris criden la població a vacunar-se massivament contra la grip.