Investigació a ‘Modern Pathology’

La Covid-19 pot danyar la placenta de les embarassades, tot i que és poc freqüent

  • Un estudi del Clínic, Vall d’Hebron i el Taulí descobreix que el virus afecta aquest òrgan en el 4,5% de les contagiades i causa un 2,5% de morts fetals

La Covid-19 pot danyar la placenta de les embarassades, tot i que és poc freqüent

123RF / Unai Huizi

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Investigadors de l’Hospital Clínic, Vall d’Hebron i Parc Taulí de Sabadell (Barcelona) han demostrat que la Covid-19 té capacitat per danyar la placenta de les embarassades, tot i que és poc freqüent: en el 4,5% de les contagiades, el virus infecta aquest òrgan i les morts fetals que es poden atribuir a aquesta afectació són només del 2,5%.

Els investigadors han analitzat les placentes de prop de 200 dones embarassades d’entre 24 i 39 anys infectades pel coronavirus, en un estudi liderat pel doctor Alfons Nadal, del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Clínic i membre del grup de patologia molecular inflamatòria i de tumors sòlids de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS).

Del grup estudiat, van resultar nou casos de placenta infectada per SARS-CoV-2 (4,5%), en cinc dels quals es va produir la mort intrauterina del fetus (2,5%).

La placenta és el primer òrgan que es forma en el desenvolupament fetal i actua com els pulmons, intestins, ronyons i fetge del fetus, obtenint oxigen i nutrients de la irrigació sanguínia de la mare.

Notícies relacionades

L’estudi, publicat a la revista ‘Modern Pathology’, demostra que la infecció del teixit placentari s’acompanya d’una lesió característica que consisteix en una necrosi del trofoblast, una capa de cèl·lules que proveeix nutrients des de la mare al fetus dins de l’úter. També produeix un col·lapse de l’espai intervellós, la part de la placenta ocupada per sang materna.

Aquests danys provoquen que la placenta deixi de ser esponjosa i causa un flux sanguini anòmal entre la mare i el fetus a l’úter que pot portar, en alguns casos, a la mort d’aquest últim.