Un recorregut quatre mesos després

El buit de la Fira de Barcelona: «He passat de posar 200 vacunes al dia a 19»

  • Amb un 80% dels majors de 12 anys immunitzats, el gran vacunòdrom de Catalunya, per on han passat més de 700.000 persones des del maig, es queda gran. Les seves infermeres també vacunen a les universitats i barris vulnerables

BARCELONA 17/09/2021 SOCIEDAD FIRA DE BARCELONA VACIA, EL VACIO DE LOS VACUNODROMOS FOTO ELISENDA PONS

BARCELONA 17/09/2021 SOCIEDAD FIRA DE BARCELONA VACIA, EL VACIO DE LOS VACUNODROMOS FOTO ELISENDA PONS / ELISENDA PONS (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La infermera Verónica Andrada posava, mesos enrere, unes 200 vacunes de la Covid-19 al dia. «Ahir en vaig posar 19», comenta des de la Fira de Barcelona. Passejar avui pel vacunòdrom més gran de Catalunya és molt diferent a mesos enrere. La imatge d’aquest setembre no té res a veure amb la que es veia al maig. Per aquest recinte han passat, des del maig, més de 700.000 persones per immunitzar-se.

La Fira de Barcelona va arribar a posar unes 12.000 vacunes diàries contra la Covid; ara, entre 1.000 i 4.000, depenent del dia. Mesos enrere, era freqüent veure les llargues cues de persones, tant dins com fora, esperant la punxada. També les cadires de l’interior ocupades pels qui ja s’havien immunitzat i havien d’esperar els 15 minuts de rigor. «La veritat és que ha sigut un èxit. Per la quantitat de gent que venia, mai hi va haver col·lapse. Podien venir 100 persones de cop i en dos minuts estaven totes vacunades», recorda Andrada.

Tot això ha canviat. I passa no només a la Fira de Barcelona, sinó a tots els vacunòdroms de Catalunya i la resta d’Espanya. S’han buidat. Aquest divendres, tot just una vintena de persones circulen per l’interior de la Fira, que a més ha deixat d’utilitzar alguns pisos. Els que hi acudeixen ara són, majoritàriament, menors de 12 a 16 anys, que venen amb els seus pares aprofitant l’inici del curs escolar. També hi acudeixen joves d’uns vint anys i d’uns trenta anys, «el grup en què encara falten més persones per immunitzar», explica Lourdes Carrés, coordinadora del punt de vacunació de la Fira de Barcelona. «Però es van animant i van venint», comenta Carrés. Quan aquest vacunòdrom va obrir, eren les persones d’entre 60 i 69 anys les que hi anaven en massa.

Un és Ali Asker Sadykoub, de 20 anys, que ha vingut aquest divendres a posar-se la segona dosi de Pfizer. «He estat esperant a fer la selectivitat per vacunar-me», comenta assegut després de la punxada. La major part dels seus amics, assegura, estan vacunats. I diu que no li fa por el coronavirus.

Salut preveu tancar aviat els vacunòdroms, tot i que se’n desconeix la data. Però té sentit: a Catalunya gairebé el 80% de la població major de 12 anys ja està immunitzada. «Les persones pendents de rebre la vacuna són menys», justifica Carrés. Tot i així, la Fira de Barcelona continua oberta com a vacunòdrom i s’hi pot acudir tant amb cita com sense cita prèvia, cada dia de la setmana de 9 a 14 hores i de 15 a 20 hores.

Liderat per la primària

Notícies relacionades

Darrere d’aquest gran vacunòdrom hi ha l’impagable treball dels centres d’atenció primària (CAP). Les seves infermeres, juntament amb les d’hospitals i mútua, són les que han estat liderant tots aquests mesos la vacunació, sense deixar de fer mai proves diagnòstiques. Aquestes mateixes infermeres, amb menys feina en els vacunòdroms, són les que ara treballen en els punts de vacunació sense cita de les universitats, barris i altres iniciatives amb col·lectius de baixes taxes vacunals. També són les que administraran les terceres dosis en residències. «No hi ha previsió de tancament d’aquest vacunòdrom. De moment continuem oberts i el que fem és ajustar els dispositius des de la Fira per ajudar més la comunitat. El personal d’aquí és el que va a les universitats com un equip mòbil», explica Carrés.

Les infermeres continuen animant a vacunar-se a tots aquells que encara no ho han fet. «Vacuneu-vos, sisplau, la vacuna és segura, la Covid existeix. Molta gent ho està passant molt malament i entre tots hem d’intentar col·laborar», reclama Andrada.