Informe a ‘The Lancet’

Un 30% de morts per Covid-19 eren diabètics

  • Espanya és el cinquè país d’Europa amb més diabètics, amb 3,6 milions d’adults entre 20 i 79 anys

  • És la primera causa de ceguesa, de diàlisi o trasplantament renal i d’amputació no traumàtica

Un 30% de morts per Covid-19 eren diabètics
1
Es llegeix en minuts
EFE

Segons un informe publicat per ‘The Lancet Diabetes & Endocrinology’, el 30% de les morts per Covid-19 es van produir en persones diabètiques. Espanya és el cinquè país d’Europa amb més diabètics, 3,6 milions d’adults entre 20 i 79 anys. A més, el 40% d’aquests són més grans de 70 anys.

La diabetis tipus 2 representa el 90% dels casos diagnosticats d’aquesta malaltia a Espanya i és la primera causa de ceguesa, de diàlisi o trasplantament renal i d’amputació no traumàtica als països occidentals, a més de suposar també un greu risc cardiovascular.

Aquestes són alguns de les dades que la Fundació redGDPS, la Societat Espanyola de Diabetis (SET) i la Federació Espanyola de Diabetis han inclòs en «Un A-hora por la diabetes», que analitza com la pandèmia ha afectat el seguiment, diagnòstic i tractament dels que tenen aquesta malaltia i que s’ha presentat aquest dimecres.

Segons Jaime Amor, metge de família i representant de la Fundació redGDPS, patir diabetis tipus 1 triplica el risc de mort per Covid-19, mentre que el tipus 2 en duplica el risc. «La lògica por del contagi que produeix aquesta realitat i la saturació de les consultes han provocat que molts pacients amb aquesta patologia abandonin el seguiment de la seva malaltia amb el consegüent risc per a la seva salut», ha explicat Amor.

Notícies relacionades

Cada any apareixen al voltant de 386.000 nous casos de diabetis en la població adulta i els experts han observat una tendència a l’alça en aquests últims anys. Segons Ana Belén Torrijos, presidenta de la Federació Espanyola de Diabetis de la Comunitat de Madrid, la diabetis és «una patologia prevenible i fins i tot reversible en les seves primeres etapes, i per aconseguir-ho, és vital la informació i la conscienciació».

«La pandèmia ha tornat a posar en evidència que els pacients amb diabetis som vulnerables i que hem de tornar al nostre seguiment rutinari i seguir el tractament que dictamini l’expert per poder coexistir amb aquesta malaltia», ha afegit Torrijos. 

Temes:

Coronavirus