proves en pacients morts

Un estudi afirma que el coronavirus ataca els vasos sanguinis

Investigadors de Zuric afirmen que la malaltia no és només una síndrome respiratòria sinó que pot causar fallades d'òrgans vitals

segea53177125 geneva  switzerland   20 04 2020   a sign in french reading 200421184749

segea53177125 geneva switzerland 20 04 2020 a sign in french reading 200421184749 / SALVATORE DI NOLFI

1
Es llegeix en minuts

Un estudi realitzat per investigadors de l’Hospital Universitari de Zuric (Suïssa) afirma que la malaltia Covid-19 actua com una inflamació sistemàtica dels vasos sanguinis en múltiples òrgans, més que com una pneumònia pulmonar. L’estudi, publicat a la prestigiosa revista mèdica ‘The Lancet’ i del qual avui dimarts es fa ressò la televisió suïssa RTS, intenta explicar com la malaltia, malgrat ser considerada principalment una síndrome respiratòria, també causa nombrosos problemes cardiovasculars i fallades de diversos òrgans vitals.

L’equip de Zuric, encapçalat per la doctora Zsuzsanna Varga, ha examinat al microscopi teixits de pacients morts per Covid-19 i ha determinat que el coronavirus causa inflamacions a l’endoteli (paret interna dels vasos sanguinis) de diferents òrgans, no només en el sistema respiratori.

Els vasos sanguinis 

Els investigadors han deduït que el virus ataca el sistema immunològic no a través dels pulmons, sinó directament a través de receptors ACE2 presents a l’endoteli, per això aquest perd la seva funció protectora. «La malaltia Covid-19 pot afectar els vasos sanguinis de tots els òrgans», afirma l’estudi de l’Hospital Universitari de Zuric.

Notícies relacionades

La inflamació sistemàtica dels vasos sanguinis a causa del coronavirus pot afectar no només els pulmons sinó també el cor, el cervell, els ronyons o fins i tot el tracte digestiu, han estimat els experts. L’endoteli dels pacients més joves sol «defensar-se millor» d’aquest atac del coronavirus, mentre que en persones grans i grups de risc (diabètics, pacients d’hipertensió o malalties cardiovasculars) la seva funció endotelial està debilitada, cosa que explica que siguin més vulnerables.

A la pràctica, això pot traduir-se que a l’hora de tractar els pacients s’ha de buscar no només lluitar contra l’expansió del coronavirus en el seu organisme, sinó també intentar estabilitzar el sistema vascular dels pacients.