Consell Interterritorial

Sanitat ja prepara la tercera dosi per als més vulnerables a la Covid: «Hi ha consens»

  • Darias veu probable que la setmana que ve el Govern i les comunitats aprovin quan i a qui es punxa el reforç

Sanitat ja prepara la tercera dosi per als més vulnerables a la Covid: «Hi ha consens»
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La tercera dosi de reforç de la vacuna de la Covid per a la població més vulnerable encara no s’ha aprovat a Espanya, i caldrà esperar almenys una setmana més, però el Govern i les comunitats estan cada vegada més a prop de prendre aquesta decisió. «Estem preparats», va dir aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias, després del Consell Interterritorial, que reuneix l’Executiu i les autonomies. 

Falta saber quan i a qui s’inocularà aquesta protecció de reforç, i Sanitat vol conèixer primer l’informe de la Ponència de Vacunes, el pronunciament de l’Agència Europea del Medicament (EMA) i els estudis de les farmacèutiques. El Govern calcula que la setmana que ve ja tindrà les dades sobre la taula. «Nosaltres ja ens hem posat a treballar. Hi comença a haver un consens. El nostre país està preparat per inocular aquesta tercera dosi, però cal decidir quan i a qui», va assenyalar Darias. «Estem en marxa i estem treballant», va insistir. 

Espanya, com tots els països rics, porta diverses setmanes discutint sobre la tercera dosi per a la gent gran i els immunodeprimits. No obstant, a diferència d’altres membres de la UE, com Alemanya i França, que ja han anunciat que l’administraran a partir del setembre, ha preferit anar amb més cautela. La posició de la majoria de les autonomies és similar a la del Govern. Creuen que serà necessària una dosi de reforç per aquests col·lectius, però demanen esperar a les evidències científiques. 

Tot i que el posicionament de l’EMA es presumeix imminent, fonts de l’organisme van assenyalar aquest dimecres a Efe que «encara s’estan revisant les dades per fer les recomanacions que puguin ajudar» els països europeus a prendre una decisió que, d’altra banda, també compta amb rellevants detractors. En especial, l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que a principis d’agost va reclamar als països rics, que han acaparat el 80% de les inoculacions, que no punxin la tercera dosi fins que, com a mínim, el 10% de tots els països del món hagin rebut la primera.

Notícies relacionades

«Les proves sobre els beneficis d’aquestes dosis de reforç no són concloents. Tampoc sabem si és segur administrar-les –va insistir aquest dimecres el director general de l’OMS, Tedros Adhanom–. I quan els països es poden permetre tenir una dosi de reforç i altres països ni tan sols han pogut posar una de les dues dosis, ens enfrontem a un problema moral. Hi ha una gran part de la població no vacunada, sobretot països d’ingressos baixos o mitjans, i això dona més opcions perquè el virus circuli. Poden sorgir noves variants que siguin molt més perilloses i que fins i tot escapin a les vacunes». Preguntada per aquestes paraules, Darias va evitar polemitzar. 

L’impacte a les residències

El debat s’ha revifat a Espanya arran dels efectes d’aquesta cinquena onada a les residències de gent gran, on els contagis es van multiplicar per 18 durant el juliol, malgrat que els seus residents ja estan vacunats. Es tracta de persones que van rebre el fàrmac a principis d’any, cosa que reforça la sospita que la protecció disminueix a partir dels sis mesos. Un estudi difós aquest dimecres va venir a confirmar-ho. La investigació, portada a terme per Zoe Covid, un projecte britànic, revela que la protecció davant el virus de la vacuna desenvolupada per Pfizer/BioNTech, que era d’un 88% un mes després de la segona dosi, disminueix fins al 74% transcorreguts entre cinc i sis mesos. En el cas d’AstraZeneca, el nivell passa d’un 77% a un 67%.