Entrevista a Clara Prats

Les vacunes contra la Covid-19 han evitat més de 2.500 morts a Catalunya

  • Sense el fàrmac, ara mateix a les ucis hi hauria unes 1.200 persones, assegura el Biocomsc a RAC-1

Les vacunes contra la Covid-19 han evitat més de 2.500 morts a Catalunya

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

Les vacunes contra la Covid-19 ja han evitat, des de gener, unes 2.500 morts a Catalunya. És a dir, sense els fàrmacs de Pfizer, Moderna, Janssen i AstraZeneca, hi hauria fins a set vegades més morts al dia que els que hi ha ara. Si aquest diumenge la Conselleria de Salut ha notificat 26 morts, sense la vacuna n’hauria notificat unes 200 aproximadament.

Així ho ha explicat Clara Prats, investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la UPC al programa ‘Via Lliure’ de RAC-1. Prats ha assegurat que, sense el fàrmac, ara mateix hi hauria unes 1.200 persones a les ucis (aquest diumenge n’hi ha 567 a tot Catalunya), molt a prop del pic de la primera onada, quan n’hi va arribar a haver unes 1.500.

Així, segons els càlculs del Biocomsc, les vacunes han evitat al sistema sanitari més de 26.000 dies d’ocupació a les ucis i 128.000 dies d’hospitalització en planta.

Notícies relacionades

Segons Prats, a més, «el tancament de l’oci nocturn i el toc de queda estan ajudant molt en el descens de casos». Catalunya segueix amb els indicadors epidemiològics molt alts, però ja fa dies que baixen. «Estem anant en la bona direcció», ha dit la investigadora del Biocomsc, si bé ha matisat que la incidència segueix molt alta i, en aquests moments, prop de l’1% dels catalans són potencialment contagiosos.

Segons la seva opinió, aquestes restriccions s’haurien d’allargar unes setmanes més. «Seria recomanable allargar unes setmanes més el confinament nocturn», ha dit.