ALTES TEMPERATURES I SALUT

Malalties relacionades amb la calor

A l’estiu és cada vegada més freqüent que es produeixin les anomenades ‘onades de calor’, i amb això augmentin molts els problemes que les altes temperatures poden ocasionar en la salut de moltes persones. ¿Per què la calor pot ser perillosa per a la nostra salut? ¿De quina manera la calor ens pot afectar?

Malalties relacionades amb la calor
2
Es llegeix en minuts

Segons explica la doctora María del Campo Giménez, especialista en Medicina de Família i Comunitària i membre del Grup d’Educació Sanitària i de Promoció de la Salut del PAPPS de semFYC (Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària), un excés de calor pot ocasionar una alteració en el sistema que controla la temperatura del nostre cos.

D’acord amb les estadístiques de l’Institut de Salut Carles III, les morts atribuïbles a les onades de calor a Espanya són uns 1.300 a l’any. Però, ¿per què es produeixen? «Normalment, el cos produeix suor per refredar-se, però hi ha situacions en què no aconsegueix el seu objectiu, per la qual cosa la temperatura del cos augmenta, fet que pot fer malbé la nostra salut», explica aquesta especialista. Amb això, la doctora Del Campo remarca que hem de prestar atenció davant l’aparició de malestar, de mareig, de mal de cap, si apareguessin nàusees, vòmits, o sensació de rampes, a part de sudoració excessiva, o un enrogiment de la pell, com a principals símptomes.

«En aquestes situacions es recomana suspendre l’activitat que s’estigui fent, refrescar-se, i descansar en un lloc fresc; a part, per descomptat, de beure aigua. Si els símptomes persisteixen o no hi ha millora després de les mesures inicials, es recomana valoració en el punt d’atenció sanitària més pròxim o trucar al telèfon d’emergències 112», prossegueix la metge de família.

«Si apareixen símptomes com ara elevació de la temperatura corporal, mal de cap intens, fatiga, o pèrdua de consciència, pot ser que estiguem davant una persona que estigui patint un cop de calor, per la qual cosa ha de demanar ajuda immediatament», adverteix la membre de semFYC.

Així, alerta que, tot i que en principi qualsevol persona pot veure’s afectada per la calor, hi ha grups de persones que són especialment sensibles als efectes de la calor i a les seves conseqüències; per això la importància de la realització d’activitats preventives, l’autocura, i la detecció precoç de símptomes.

Consells per combatre la calor i les seves possibles conseqüències

La doctora María del Campo Giménez enumera els principals consells que hem de seguir davant la calor de l’estiu:

eviteu sortir de casa i la realització d’activitats que requereixin un esforç físic durant les hores centrals del dia.

Si heu de sortir o exposar-vos al sol per motius laborals, es recomana alternar amb períodes de descans a l’ombra i mantenir-se hidratat, bebent aigua amb certa freqüència.

Utilitzeu gorres, barrets, roba folgada que transpiri, ulleres de sol amb filtres homologats davant radiacions ultraviolades i protectors solars per a la pell.

Eviteu àpats copiosos i calents. Mengeu fruites i verdures.

Beveu aigua de manera freqüent. No consumiu begudes ensucrades ni alcohòliques, augmenten la deshidratació i són perjudicials per a la salut.

Mantingueu fresca la vostra vivenda, tanqueu les persianes i les cortines de les façanes exposades al sol i recordeu obrir-les a la nit per ventilar i refrescar.

Notícies relacionades

Apagueu la llum artificial i els aparells elèctrics quan sigui possible. Mantingueu els medicaments en un lloc fresc.

No deixeu dins del cotxe persones amb les finestretes tancades quan estacioneu el cotxe.