La cinquena onada pandèmica

Canvia el perfil del ‘pacient Covid’ als hospitals: cada vegada hi ha més gent gran

  • Els sanitaris adverteixen que ingressen menys joves que fa unes setmanes i més gent de mitjana edat: «pares» que no estan vacunats o tenen només una dosi

BARCELONA 23/07/2021 Coronavirus Covid-19 Planta uci unidad de cuidados intensivos de pacientes ingresados por covid en el edificio Garbí en el Parc Sanitari Pere Virgili que depende del Hospital Vall d’Hebron FOTO de FERRAN NADEU

BARCELONA 23/07/2021 Coronavirus Covid-19 Planta uci unidad de cuidados intensivos de pacientes ingresados por covid en el edificio Garbí en el Parc Sanitari Pere Virgili que depende del Hospital Vall d’Hebron FOTO de FERRAN NADEU / Ferran Nadeu (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El perfil del pacient ingressat per Covid-19 als hospitals i les ucis al llarg d’aquesta cinquena onada està començant a canviar en alguns hospitals. Si fa unes setmanes, a partir de Sant Joan, ingressaven sobretot persones joves, ara cada vegada més es contagien i ingressen els «pares» d’aquests joves. Són, fonamentalment, persones de mitjana d’edat, d’entre 40 i 60 anys, que no estan vacunades o només tenen una dosi.

Ho explica José Manuel Domínguez, el subdirector assistencial de l’Hospital Vall d’Hebron (Barcelona), el més gran de Catalunya. «Està canviant el perfil de la cinquena onada: la gent jove ingressa menys i augmenta el perfil de la gent de mitjana edat». I afegeix: «La doble vacuna protegeix de malaltia greu. La gent que entra a l’uci és gent no vacunada o amb només una dosi».

Tot això té un impacte en l’hospital. Les persones joves estan menys temps ingressades. Els llits es buidaven ràpid. «El recanvi de gent jove a la planta d’hospitalització era cada quatre o cinc dies, mentre que això no passa amb la gent gran. I el mateix a l’uci. Aquests últims dies estem veient un canvi de tendència i això fa que la durada a l’uci sigui superior», explica aquest sanitari.

En aquests moments el Vall d’Hebron té 185 ‘pacients Covid’ a tot l’hospital, 55 a l’uci. «En les anteriors onades aquests números haurien sigut assumibles, però en el període actual d’estiu és complicat per les vacances del personal. Ens falta gent», explica Domínguez. Al voltant del 50% del personal fa vacances o està de baixa perquè s’ha reinfectat. I, tot i que a l’estar vacunats els sanitaris no emmalalteixen greument, sí que han de complir quarantenes i aïllar-se. Domínguez dona per fet que l’agost serà «complicat».

Més contagis, més gent gran

Notícies relacionades

A l’Hospital Clínic (Barcelona), la situació és «molt dinàmica», com la defineix el coordinador de l’Àrea de Vigilància Intensiva, Pedro Castro. «Com més contagis hi ha, més malalts de tota mena hi ha i comences a tenir pacients grans. Continuen entrant joves, però la probabilitat que acabin a l’uci és menor que els pacients grans», diu.

Com Domínguez, Castro assenyala que la gent que entra en aquestes unitats no està vacunada o només té una dosi. «O són persones amb altres problemes de salut, com trasplantats, gent molt gran...». El Clínic ja està desprogramant cirurgies no urgents a causa de la pressió de la pandèmia.