A TRAVÉS DE L’ART

Eugin i Paula Bonet visibilitzen l’avortament com una realitat més de la maternitat

Amb aquesta col·laboració, que s’articula entorn d’un reportatge amb l’artista, es pretén donar veu a una situació que viuen moltes dones i de la qual es parla poc

En les últimes dècades, s’ha incrementat a Espanya l’edat mitjana en què les dones tenen el primer fill fins als 32 anys (25 anys el 1980)

Eugin i Paula Bonet visibilitzen l’avortament com una realitat més de la maternitat
4
Es llegeix en minuts

Els centres de reproducció assistida i fertilitat Eugin,i l’escriptora, artista i il·lustradora Paula Bonet, han llançat una iniciativa a fi de visibilitzar l’avortament com una realitat més de la maternitat. La col·laboració pretén donar veu a una situació que viuen moltes dones i de què es parla poc, i que està basada en l’experiència de la mateixa Bonet relatada a ‘Roedores, cuerpo de embarazada sin embrión,’ un llibre en què aborda les seves dues pèrdues gestacionals.

«Amb aquesta iniciativa posem sobre la taula aquest tabú, aquest no entendre per què si les pèrdues durant els tres primers mesos de gestació són tan freqüents no són un tema habitual en les nostres converses». Al cap i a la fi, assenyala l’artista, «estar embarassada d’un embrió amb el cor parat també és estar embarassada, i també és un tipus de maternitat.

Segons els experts, una de cada cinc dones embarassades d’entre 35 i 39 anys, al voltant del 20%, pateix un avortament espontani, una xifra que arriba fins al 50% en el rang d’edat de 40 a 44 anys.

«A mesura que augmenta l’edat de la dona decreix la quantitat i qualitat dels seus òvuls, i això afecta directament la seva fertilitat i la capacitat de crear un embrió sa i viable», indica Flavia Rodríguez, directora mèdica d’Eugin Barcelona, un grup de clíniques de reproducció assistida i fertilitat amb més de 20 anys de trajectòria. «Tot i que s’aconsegueixi un embaràs, l’augment de l’edat materna incrementa la possibilitat que els cromosomes de l’embrió siguin anormals, fet que es relaciona directament amb els avortaments», afegeix.

Augment de l’edat de maternitat

Augment de l’edat de maternitatLa maternitat i la paternitat han evolucionat alhora que la societat i, en les últimes dècades, s’ha incrementat a Espanya l’edat mitjana en què les dones tenen el primer fill fins als 32 anys (25 anys el 1980). No obstant, a partir dels 35 anys el potencial reproductiu dels òvuls d’una dona decreix de forma accelerada.

«Vaig posposar molt la maternitat i vaig començar a plantejar-me ser mare perquè feia 36 anys, i a partir d’aquesta edat la fertilitat comença a caure en picat; la meva germana petita estava tenint nens; els meus avis estaven morint, i es va despertar en mi una cosa que no sé si tenia a veure amb la maternitat o amb l’herència, amb aquesta cadena de records de què vols formar part», relata Bonet.

D’acord amb la Dra. Flavia Rodríguez, les tècniques de reproducció assistida permeten a moltes dones superar les limitacions que imposa la naturalesa en la seva fertilitat, fent possible la maternitat en edats avançades. «És important que les dones coneguin bé el seu cos i la seva salut reproductiva per poder valorar les opcions que tenen i prendre la decisió de ser mare en el moment que millor els convingui», remarca Rodríguez.

L’escriptora i il·lustradora Paula Bonet, que ha viscut molt de prop aquesta realitat després de patir dos avortaments, va plasmar l’experiència al llibre ‘Roedores, cuerpo de embarazada sin embrión’, i ara la relata en aquesta campanya audiovisual a fi de continuar donant visibilitat al tema i evitar «viure d’esquena a la informació».

Parlar de l’avortament també és natural

Parlar de l’avortament també és naturalEl testimoni de Paula Bonet tanca el cercle de la campanya que Eugin va llançar el mes de febrer passat, en què s’han volgut visibilitzar diferents tipus de maternitat a través de tres microhistòries en format documental, dirigides per la reconeguda cineasta valenciana Joana Colomar. Els vídeos abordaven des d’un punt de vista humà i personal el procés real viscut per tres dones que desitjaven convertir-se en mares des de diferents òptiques: una parella de dones, una dona amb endometriosi i una mare soltera.

Les tres microhistòries es poden veure a través d’aquests enllaços: Ana i Mariade | Esther i Marcos | Virginia.

Reproducció assistida

Des de la seva inauguració el 1999 a Barcelona, el grup tracta cada any milers de pacients de tot el món. En l’actualitat, l’equip d’Eugin està format per més de 1.500 especialistes, la formació dels quals s’actualitza de forma permanent, per dispensar una atenció pròxima i de qualitat.

Notícies relacionades

Eugin ha adquirit una gran reputació en l’àmbit de la reproducció assistida gràcies a la implementació de bones pràctiques en les tècniques de reproducció assistida, basades en l’excel·lència mèdica, el rigor científic i el compromís sincer, que garanteix el màxim benestar dels pacients.

El grup ofereix una gamma completa en opcions de tractament de fertilitat, que inclouen els procediments més avançats del mercat. Actualment, el departament de R+D d’Eugin està format per 25 persones dedicades a la recerca pròpia i a través d’acords amb les millors universitats i institucions del tot el món.