Amb almenys una dosi

Quatre milions de catalans vacunats

  • Els experts alerten que encara hi ha moltes persones sense la pauta completa i que es podrien contagiar si la Covid-19 es torna a desbocar

Quatre milions de catalans vacunats

Toni Albir

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya ha arribat aquest dilluns als quatre milions de persones amb almenys una dosi de la vacuna contra la Covid-19. Representen el 53,4% de la població total. El diumenge 27 de desembre es va complir exactament mig any des que es va vacunar Josefa Pérez, la primera catalana a rebre el fàrmac contra el coronavirus. «Ahir va fer sis mesos que va començar la campanya de vacunació. Arribar en aquest temps als quatre milions de vacunats és una gran xifra», ha celebrat en roda de premsa la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Durant aquest mig any, a Catalunya han baixat les xifres de contagiats, d’hospitalitzats i d’ingressats a les ucis.

La Conselleria de Salut va inocular dissabte 64.000 dosis i 50.000 més diumenge, cosa que reflecteix l’elevat ritme de vacunació assolit. La incidència de la Covid-19 observada en les últimes setmanes es concentra en les edats que encara no estan vacunades, segons Cabezas. Això és, en els més joves. No obstant, això no està tenint un impacte assistencial perquè aquest col·lectiu sol passar la malaltia de manera lleu o asimptomàtica,i per tant, no estan augmentant les hospitalitzacions o ingressos a les ucis. De fet, aquest dilluns hi ha ingressades a les ucis catalanes 131 persones amb Covid-19 (i un total de 461 als hospitals), una de les xifres més baixes de les últimes setmanes.

A buscar la pauta completa

«Quatre milions de vacunats amb una dosi són molt bones notícies. Hem recorregut bona part del camí, però encara queda. Encara hi ha molta gent sense la pauta completa. Això i les noves variants, com l’índia, són objecte de preocupació», assenyala a aquest diari l’epidemiòleg Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic. Uns 2.600.000 catalans (el 39% dels més grans de 16 anys) tenen la pauta completa.

Segons Trilla, els macrocontagis entre els joves que se’n van anar de viatge de fi de curs a les illes Balears i les Canàries representen «el que pot passar amb determinades situacions –festes, concerts, viatges en ferri...– i amb determinades variants» com la delta (l’índia), que és «fins a un 60% més contagiosa que l’alfa, la britànica». I alerta Trilla: «Encara queda un segment de persones a qui els falta una segona dosi». És a dir, que també són susceptibles de contagiar-se.

Per això, igual com el seu col·lega Juan Pablo Horcajada, cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Trilla es posiciona «molt a favor» d’obrir la vacunació per a tot el col·lectiu de 16 a 29 anys, com Salut està estudiant fer. «Permetria que s’hi apunti tota la gent que es vulgui vacunar», assenyala Trilla. «Els contagis venen d’allà [dels joves d’entre 16 i 29 anys] i, tot i que no ingressen en hospitals, si hi ha molts afectats, algun hi ingressarà. A més, poden contagiar els que no han acabat les pautes de vacunació», apunta per la seva banda Horcajada.

El mateix afegeix que, ara com ara, els pacients amb Covid-19 a les ucis són persones de mitjana edat que no estan vacunades o que estan vacunades «a mitges». «La primera dosi d’AstraZeneca protegeix molt durant les primeres 10 o 12 setmanes, però després baixa l’efectivitat al 50%», alerta Benito Almirante, cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital de la Vall d’Hebron. I encara hi ha un gran segment poblacional (sobretot els de 60 a 69 anys) pendent de la segona dosi d’aquest fàrmac (que es posa als tres mesos). Almirante demana «extrapolar» a les altres comunitats la iniciativa de Madrid de vacunar durant les 24 hores del dia perquè «tothom s’immunitzi al més aviat possible i quan millor pugui».

Confinaments a la feina

L’investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Daniel López Codina destaca que, tot i que els joves, en la seva gran majoria, no emmalalteixen greument, sí que són persones que, a l’estar en la seva etapa laboral, provoquen confinaments als seus espais de treball. «Això també té implicacions econòmiques», diu López Codina, que crida a «fugir de les situacions de risc».

Notícies relacionades

A més, posa l’exemple d’Israel, un país més avançat que la Unió Europea en l’estratègia de vacunació però que ha hagut de fer marxa enrere en la seva desescalada (per exemple, tornant a la mascareta en interiors) perquè ha tornat a tenir un creixement de contagis. També en altres països com Colòmbia, Indonèsia o Rússia estan veient augmentar els casos. «No podem estar tranquils, l’epidèmia és un fenomen mundial», insisteix López Codina.

Trilla, a més, posa èmfasi que la variant delta del coronavirus és un motiu de preocupació perquè «té un cert fenomen d’escapada immunològica» a les vacunes. Tot i així, segons les dades procedents d’Anglaterra o Escòcia, les vacunes continuen protegint davant aquesta variant de les formes greus de malaltia. «Potser no tant davant els contagis», precisa Trilla.