Evolució de la pandèmia

La letalitat de la Covid a Espanya baixa fins al 0,2%

  • L’enorme descens de la mortalitat coincideix amb l’augment dels contagis entre els no vacunats

La letalitat de la Covid a Espanya baixa fins al 0,2%

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’elevat ritme de la vacunació a Espanya té la seva conseqüència més clara en el descens de la taxa de mortalitat per Covid-19. Al març i l’abril de l’any passat, era del 13%. En les onades successives, el percentatge va descendir fins al 2%. Però ara, amb el 35% de la població amb la pauta completa (el país es troba a l’equador de l’objectiu d’aconseguir a finals d’agost el 70%, llindar que suposaria arribar a l’anomenada immunitat de grup) i més de la meitat amb almenys una dosi, se situa en el 0,2%. És a dir, de cada 1.000 casos de coronavirus, en moren dos. 

En els últims set dies, la xifra de defuncions ha sigut de 34, segons les dades del Ministeri de Sanitat, tot i que al ser dilluns hi pot haver hagut algun retard en les notificacions. «Són xifres molt inferiors a les que observàvem en les setmanes prèvies», va assenyalar el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón. L’evolució, va continuar, també es reflecteix en la situació dels hospitals: el 7% dels llits de les unitats de cures intensives estan sent ocupats per pacients Covid; als llits de planta, el col·lectiu suposa al voltant del 2%. 

Aquesta espectacular caiguda de la mortalitat, no obstant, coincideix amb un lleuger augment en els contagis. La incidència acumulada en els últims 14 dies va pujar aquest dilluns cinc punts, fins als 100 casos per 100.000 habitants. La pujada només es dona entre els grups de no vacunats, els més joves, i coincideix amb l’inici de les vacances d’estiu i les festes de fi de curs, l’expressió més greu de la qual s’ha viscut a Mallorca, on 249 joves fan quarantena en un hotel a Palma, després d’haver tingut contacte amb el megabrot a l’illa

Un impacte menor

Notícies relacionades

«És esperable que hi hagi una mica més d’interacció entre els joves després d’un any i mig de pandèmia. No podem pensar que això no passaria. Afortunadament, són grups en què, tot i que el virus té un impacte sobre la seva salut, és petit en comparació amb els grups que hem aconseguit vacunar», va explicar Simón, que no va atribuir la pujada dels contagis a la variant delta, coneguda popularment com l’índia. Davant aquesta evolució de la pandèmia, en la qual les transmissions baixen radicalment entre els grups immunitzats i ascendeixen entre els que no han rebut cap dosi, Sanitat començarà a partir de dimarts a oferir dades de contagis segons els grups d’edat, una cosa que fins ara no feia. 

Mentrestant, la vacunació continua batent rècords. Al llarg d’aquesta setmana, arribaran a Espanya 6.697.430 dosis. Però Simón va demanar prudència. «Fins que no s’aconsegueixin les cobertures adequades amb la pauta completa hem de continuar observant mesures de precaució –va concloure–. Molt de compte. Això encara no s’ha acabat».