Nou Govern

Argimon relleva Vergés com a conseller de Salut

El fins ara secretari de Salut Pública passa a ser el màxim dirigent d’un departament en mans de JxCat

Argimon relleva Vergés com a conseller de Salut

Departament de Salut

2
Es llegeix en minuts

Josep Maria Argimon,fins ara secretari de Salut Pública i director gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), ha rellevat aquest dimecres Alba Vergés com a titular de la Conselleria de Salut. Ell decidirà qui serà el pròxim secretari de Salut Pública, ja que la pandèmia continua sent una realitat mortal malgrat la baixada d’hospitalitzats gràcies a la vacunació.

El juny del 2018, Vergés va assumir el seu càrrec com a consellera de Salut, sota les ordres de Quim Torra, després del seu pas com a presidenta de la Comissió de Salut del Parlament. En aquell Executiu, aquesta conselleria estava en mans d’ERC. Però ara, amb la investidura de Pere Aragonès com a nou president, hi ha hagut diversos intercanvis de carteres i Salut passa a estar en mans de JxCat.

L’actual presidenta del Parlament, Laura Borràs, ja havia dit en el seu moment que si ella guanyava les eleccions del 14 de febrer (era la cap de llista de JxCat) nomenaria Argimon, pròxim als cercles puigdemontistes, conseller de Salut, un gest que va ser entès per molts com un menyspreu cap a Vergés. La republicana es va acomiadar la setmana passada com a consellera en la seva última roda al Procicat.

Un antic alt càrrec

Argimon, que ja era un alt càrrec de la conselleria (del 2016 al 2018 va ser subdirector del CatSalut i des del 2018, director gerent de l’ICS), ha estat molt ben valorat en els últims mesos per la seva gestió de la crisi sanitària com a secretari de Salut Pública. Va ser nomenat com a tal el juliol del 2020, després de dos mesos de buit a l’Agència de Salut Pública (Aspcat) des que Joan Guix dimitís al maig.

Notícies relacionades

Aquest epidemiòleg nascut a Barcelona el 1958, va aterrar a l’Aspcat en un moment en què Barcelona i algunes zones de Lleida s’acostaven a un nou confinament domiciliari per una mala gestió de Salut. Des de juny (quan Catalunya va recuperar les competències que va perdre amb la primera onada de la Covid-19), la gestió de la pandèmia havia sigut erràtica. Argimon hi va posar ordre, i va insistir en la necessitat de fer cribratges massius i de buscar asimptomàtics. I va començar a fer diverses rodes de premsa setmanals, destacant la importància d’informar la ciutadania i ser transparent amb les dades.

Ara li toca dirigir una conselleria que aspira a recuperar tot el pressupost perdut des del 2010, any de les retallades, amb una atenció primària més debilitada que mai i amb el sempre present desafiament d’una possible nova onada del coronavirus.