Passos cap a la normalitat

Els hospitals comencen a tancar els llits extres oberts per la pandèmia

  • La Vall d’Hebron, el Mar i Sant Pau ja desmantellen espais que estaven per sobre de la seva capacitat estructural a mesura que donen altes mèdiques

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Alguns hospitals catalans ja estan tancant llits que queden lliures i que havien sigut muntats per ampliar l’espai amb l’esclat de la pandèmia del coronavirus.

La Vall d’Hebron

És el cas de la Vall d’Hebron, per exemple. «Alta que donem, llit que tanquem. L’objectiu és anar tancant els que estan per sobre de la capacitat estructural de l’hospital i anar donant descans al personal», explica el cap de Medicina Intensiva de la Vall d’Hebron, Ricard Ferrer. «Tancar no vol dir que no es puguin reobrir», puntualitza. Successos com el que es va viure dissabte passat, que grups de persones es van reunir sense distància ni mascareta per celebrar l’estat d’alarma, podrien desaprofitar la bona tendència.

L’augment de la taxa vacunal està provocant caigudes en picat d’ingressos i mortalitat en els col·lectius immunitzats. Ferrer destaca, per exemple, que gairebé no ingressen ja a l’hospital persones de 70 o més anys. Cada vegada hi ha menys ingressos i també menys pacients a les plantes.

Sant Pau i el Mar

La Vall d’Hebron no és l’únic hospital que està tancant llits. Fa un mes, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau va clausurar una sala sencera amb uns 30 llits, segons afirmen fonts del centre. També l’Hospital del Mar ha tancat «alguns llits que estaven per sobre de la capacitat estructural del centre», segons explica el cap de Medicina Intensiva del Mar, Joan Ramon Masclans. «Però seguim per sobre de la nostra capacitat», adverteix. Per exemple, a l’uci (que abans de la pandèmia tenia 18 llits) ara hi ha uns 40 pacients entre Covid i no-Covid. «L’ocupació de l’uci segueix per sobre del 200%», explica Masclans, que demana «prudència».

Arnau de Vilanova, Bellvitge i Clínic


A Lleida, l’Arnau de Vilanova ha recuperat al 100% la seva activitat quirúrgica al remetre els ingressos de persones afectades per coronavirus. Altres hospitals, com el de Bellvitge i el Clínic, encara no han començat a tancar llits extres.

Evolució epidemiològica

La bona evolució epidemiològica de Catalunya, amb la quarta onada del coronavirus en fase de control, segueix el seu curs. Més lent del que es voldria, però els hospitals i les ucis continuen buidant-se de pacients amb coronavirus gràcies als efectes de la vacunació. Aquest dijous, per exemple, el nombre de pacients hospitalitzats amb Covid-19 era de 1.227 (54 menys que el dia anterior), dels quals 410 estaven en ucis (13 menys que la vigília), segons les xifres diàries de la Conselleria de Salut.

Notícies relacionades

Milloren també altres indicadors, com el risc de rebrot, que s’ha situat en els 191 punts. Per sobre dels 100, el risc que l’epidèmia torni a créixer és «alt», mentre que per sobre dels 200 és «molt alt». La positivitat (el nombre de proves diagnòstiques que donen positiu) continua inferior al 5% (4,83%) i aquest dijous hi ha hagut 1.269 nous contagis i 18 morts.

A més, la velocitat de propagació del virus (Rt) baixa a 0,84, de manera que cada 100 infectats es contagien una mitjana de 84 persones. Això significa que el coronavirus està en recessió. La incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants en 14 dies (IA14) també descendeix a 227, quatre punts menys que el dia anterior.