El final del toc de queda

L’‘efecte Francino’ (1): Els sanitaris exploten després de la revetlla del 9-M

  • Cinc professionals prenen el testimoni de l’emotiu i indignat discurs de Carles Francino en la seva tornada a la cadena SER després de patir els estralls de la Covid-19

L’‘efecte Francino’ (1): Els sanitaris exploten després de la revetlla del 9-M
8
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’endemà de les multitudinàries concentracions provocades pel final de l’estat d’alarma, el periodista Carles Francino va esglaiar amb un emotiu relat en la seva tornada a la cadena SER, sobre els estralls que continua provocant la Covid-19. Ell ha perdut sis o set quilos, ha estat un temps sense veu (ja està recuperat), ha patit un ictus i s’ha enfrontat a la mort d’un familiar pròxim.

L’emoció del també col·laborador d’EL PERIÓDICO, va donar pas a la indignació per les difícils condicions en què treballen els sanitaris i per la irresponsabilitat dels que celebren al carrer, com si la pandèmia ja fos història, el final de les restriccions més dures. Després d’ell, diversos sanitaris prenen la paraula i expressen en primera persona com continua sent la feina als hospitals i el malestar que provoquen les actituds «egoistes». És l’‘efecte Francino’.


Miguel Sánchez, cap de Medicina Intensiva de l’Hospital Clínic San Carlos

«Als de la festa els faria passar jo per l’uci»

Miguel Sánchez, cap de Medicina Intensiva de l’Hospital Clínic San Carlos (Madrid), no estava de guàrdia dissabte passat però, com va denunciar Carles Francino, és cert que des de la unitat de cures intensives d’aquest centre sanitari se sentia de lluny «alguna festa». De fet, desenes de joves van portar la seva celebració a un carrer pròxim, com va demostrar l’infermer Daniel Savoini amb un vídeo a Twitter que s’ha fet viral.

Les multitudinàries celebracions pel final de l’estat d’alarma no han agradat als sanitaris, explica Sánchez. Segons l’intensivista, els que es van congregar sense mascareta ni distància de seguretat són «gent que no està en la realitat» i a qui faria «passejaria per l’uci», perquè conegui la situació i sàpiga que la pandèmia afecta encara greument moltes persones, també joves.

La seva unitat, com la resta de les ucis madrilenyes, continua «plena de pacients», en concret en són 50, la meitat, per Covid-19. El més jove té 48 anys, però fa poc van donar l’alta a un noi de 21 anys, cosa que demostra que «els que eren als ‘botellons’ no estan protegits» contra el virus, ni tampoc exempts d’acabar intubats en una uci.

Per això, segons ell, segueix plenament vigent la declaració que 13 societats científiques van emetre al març en què reclamen a les autoritats que es prohibeixin tota mena d’aglomeracions que augmentin el risc de transmissió i, per tant, la pressió hospitalària, ja que els sanitaris, després de 14 mesos de pandèmia, estan «cansats mentalment i físicament».


Pere Domingo, coordinador de la planta de Covid de l’Hospital de Sant Pau

«Uns estan cansats de no fer festa; d’altres, de treballar»

«La paraula és ‘decepció’». Així defineix l’internista Pere Domingo, coordinador de la planta de Covid de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) els seus sentiments després de les imatges en diferents ciutats d’Espanya del batibull després del final de l’estat d’alarma. «Sembla que la gent només obeeix si l’obliguen amb un alt grau de coerció», lamenta.

Domingo no descarta que hi hagi un «pic de contagis» o una «cinquena onada» després del que va passar. «És obvi que hi pot haver les condicions perquè passi, perquè allà no hi havia ni distància ni mascareta. Però comptem amb un avantatge aquest cop: la cada vegada més penetració de la taxa vacunal. En altres onades no hi havia aquest factor de protecció», reflexiona. Creu que també hi ajudarà el bon temps.

Domingo diu ser conscient de la «fatiga pandèmica», però puntualitza que qui més cansats estan són ells, els sanitaris. «Uns estan cansats de no fer festa; d’altres, de treballar. Així que em sembla una falta de respecte». Demana «menys aplaudiments» i «més reconeixements d’un altre tipus», començant per «contribuir que no es dissemini el virus».

Això sí, aquest internista no té clar si l’estat d’alarma hauria d’haver durat més, ja que a la salut se sumen els «factors econòmics». Però destaca que a les ucis continuen entrant pacients amb coronavirus. Entre un 25% i un 30% dels llits de crítics estan ocupats per ells. L’Hospital de Sant Pau té, a més, 25 pacients més a la planta. «Fa un any que no deixem d’atendre, ni un dia, pacients amb Covid-19. I tot i que és veritat que la gent que empitjora ara té entre 50 i 60 anys, també entren nois joves», adverteix.


Joan Ramon Masclans, cap de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar

«Els aplaudiments s’han convertit en bufetades»

Pel cap de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar (Barcelona), Joan Ramon Masclans, el testimoni del periodista Carles Francino, que va estar 47 dies amb coronavirus, és «molt important», ja que és un «altaveu». «Reflecteix la incertesa i el sofriment dels que emmalalteixen. És molt, molt dur, i veient les imatges de dissabte sembla que alguns pensen que a ells no els passarà. «Ens pot passar a tots. Li pot passar a un percentatge de persones que dissabte van sortir d’aquesta manera i és el dia a dia de moltes famílies», expressa.

Si arran de la disbauxa del cap de setmana passat augmenten els contagis, diu Masclans, «seria indignant». Els sanitaris estan «expectants» per veure’n les conseqüències. «Ho sabrem d’aquí dues setmanes. Hi continua havent molt virus circulant i aquesta gent no estava immunitzada, per això la transmissió podria ser alta». Aquest metge demana «prudència». «Ens la juguem molt», alerta. 

Tampoc amaga el seu enuig. «Els aplaudiments de fa un any s’han convertit en bufetades als sanitaris, a la gent que ha passat la Covid-19 i als qui no l’han superat. No n’hem après», denuncia. Dissabte a la nit, l’Hospital del Mar va ingressar a urgències més persones per intoxicacions que per Covid-19. I, tot i que l’ocupació pel virus és «cada vegada més baixa», les ucis continuen plenes. «Estem per sobre del 200%. Nosaltres, abans de la pandèmia, teníem una uci per a 18 persones i aquest matí hi havia 22 pacients de Covid-19. En total, tenim uns 40 pacients crítics amb coronavirus i sense», explica.

La previsió és que, com més avanci la vacunació, millori encara més la situació epidèmica. Però successos com els de dissabte ho compliquen. «Fa falta molta prudència i responsabilitat», insisteix.


Elena Álvarez, infermera d’Urgències de l’Hospital Severo Ochoa

«La llibertat és tenir salut, no sortir de festa»

La infermera Elena Álvarez, que porta tota la pandèmia treballant a les Urgències de l’Hospital Universitari Severo Ochoa, a Madrid, va viure les imatges sobre les multitudinàries festes el 9 de maig com una cosa «irreal». «Semblava més aviat el final de la pandèmia i no el final de l’estat d’alarma».

Álvarez no dubta a considerar les persones que hi van participar d’«egoistes» i «irresponsables», perquè el virus continua segant moltes vides i deixant-ne moltes d’altres d’hospitalitzades durant dies. Però, segons la seva opinió, el problema és que «s’han normalitzat» les xifres de contagiats i morts diàries i, per això, molta gent «no entén l’abast del que continua passant».

Al seu hospital, l’‘eix Covid’ de les urgències està «al màxim» i, en ocasions, ni tan sols troben prou llits on ingressar els pacients. Per això, demana a la ciutadania «respecte» cap a la feina que realitzen els sanitaris i les persones que continuen complint les normes, ja que la «llibertat és tenir salut i poder disfrutar de la teva gent, i no sortir de festa o fer ‘botellon’».

Álvarez recorda que els sanitaris estan «esgotats» físicament i mentalment. Per això, veure comportaments que poden augmentar la incidència i, per tant, la pressió als hospitals a curt termini, no els farà «tirar la tovallola», però arriba en un moment que la situació els «sobrepassa». En conseqüència, reclama a la societat que les celebracions multitudinàries i sense mesures de protecció no es repeteixin.


Ricard Ferrer, cap de l’uci del Hospital de la Vall d’Hebron

«Segueixen entrant moltes embarassades amb Covid-19»

Saber si pujaran els contagis o no després de les festes de dissabte és, segons el cap de Medicina Intensiva del Hospital de la Vall d’Hebron, Ricard Ferrer, «especulatiu». Prefereix no donar la seva opinió sobre això. «No sé què passarà». Ho diu tenint al cap que el percentatge de població vacunada és cada vegada més alt.

Els ingressos per Covid-19 a Vall d’Hebron han baixat i la perspectiva és que aquesta tendència es mantingui. «La situació és de menys entrada de pacients i menys malalts en plantes», explica. Però tampoc sap bé què passarà.

Notícies relacionades

Sí que celebra que els pacients amb Covid-19 de més de 70 anys són ara «anecdòtics». «Encara tenim bastants malalts amb coronavirus, però l’entrada s’ha frenat molt. Ingressen sobretot aquells que han decidit no vacunar-se», revela.

Preocupa un col·lectiu ara mateix: les embarassades, fins fa poc no incloses en el pla vacunal. «Continuen entrant embarassades amb Covid-19, és un grup poblacional que cal protegir al més aviat possible. És importantíssim. Són dues vides», valora. A Vall d’Hebron hi ha tres dones embarassades amb coronavirus.