Estratègia de vacunació

Catalunya proposa avaluar el retard de les segones dosis en un estudi

Argimon critica que Sanitat no expliqui per què decideix no espaiar-les malgrat reconèixer que una sola vacuna redueix en un 26% els ingressos per Covid-19

Catalunya proposa avaluar el retard de les segones dosis en un estudi
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya ha enviat una carta al Ministeri de Sanitat en què proposa realitzar un estudi poblacional per avaluar el retard, fins a les vuit setmanes, de les segones dosis de les vacunes contra el coronavirus.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha destacat que Catalunya es posa a disposició de l’Executiu central per realitzar aquest estudi utilitzant «els mateixos arguments» del ministeri. Catalunya és una de les comunitats que més defensen allargar les segones dosis de les vacunes per tenir moltes més persones amb les primeres, que protegeixen en un 70%. Una sola dosi, segons Sanitat, redueix en un 26% els ingressos i en un 30% les morts.

La Comissió de Salut Pública, en què es troben representades totes les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, va aprovar fa una setmana mantenir l’interval de dosis: 21 dies de diferència entre la primera i la segona en el cas de Pfizer i 28 dies per a Moderna.

En aquest sentit, Argimon ha demanat més concreció en les decisions: «Quan surt la ministra i diu que s’ha votat entre les comunitats no espaiar les dosis de la vacuna, m’agradaria que es donessin els arguments». L’epidemiòleg ha defensat que retre comptes és explicar els perquès de les decisions: «Tot això va d’evidències científiques, hem d’explicar-li a la ciutadania el perquè».

Argimon també ha explicat que l’assaig CombiVacs, impulsat per l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), revelarà si la resposta immunològica del pacient de menys de 60 anys vacunat primer amb AstraZeneca i després amb Pfizer o Moderna és «superior» que deixar-lo només amb una dosi. Argimon ha recordat que l’Agència Europea de Medicaments (EMA) «ha dit que s’ha de posar una segona dosi d’AstraZeneca als qui ja van rebre la primera».

El secretari de Salut Pública també ha tornat a criticar la decisió d’Espanya de vacunar amb AstraZeneca només els de més de 60 anys (l’EMA la recomana per a totes les edats) i Janssen només als d’entre 70 i 79 anys.

Situació epidemiològica

L’epidèmia de coronavirus a Catalunya es troba en una «situació d’estabilitat», amb 10.000 contagis a la setmana i uns 500 pacients amb Covid-19 a les ucis. «No estem pujant, però no ens podem conformar en una situació com aquesta», ha alertat l’epidemiòleg.

«En les pròximes sis o vuit setmanes veurem canvis importants. Esperem que la vacunació ens doni canvis importants, però amb compte i sense abaixar la guàrdia. Tenim dos grups, de 10 a 19 anys i de 40 a 49 anys, on ha pujat la incidència en les últimes setmanes», ha dit Argimon. Uns 2,2 milions de catalans (un 27,94% de la població) ja tenen una o dues dosis de la vacuna.

Notícies relacionades

La vacunació avança a bon ritme, com ha celebrat la subdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. «En una setmana, en els més grans de 80 anys amb dues dosis, hem passat del 35% al 61,2%. Aquesta setmana acabarem amb les segones dosis», ha explicat la metge de família. A més, entre el col·lectiu de 70 a 79 anys s’ha passat del 30% al 51% de primeres dosis; i entre el de 66 i 69 anys, d’un 27,6% a un 45,7% de primeres dosis.

«Per sobre dels 75 anys tenim coberta, almenys amb una dosi, gairebé la totalitat de la població catalana», ha destacat Cabezas.