A Tarragona

Condemna al Catsalut per posposar l’operació d’una àvia, que va morir

  • La cirurgia d’una fractura es va posposar quatre dies consecutius i això la va descompensar i li va provocar una sèpsia

1
Es llegeix en minuts

El Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona ha condemnat el Servei Català de la Salut i l’Hospital Sant Joan de Reus a indemnitzar amb 32.900 euros la família d’una àvia morta després d’esperar una intervenció quirúrgica. La indemnització també haurà d’aplicar els interessos legals des del dia de la reclamació administrativa i els demandats també n’afrontaran els costos, segons la sentència, que encara no és ferma.

Una àvia de 83 anys que patia Alzheimer va haver d’esperar cinc dies per ser operada d’una fractura de fèmur per la qual va ingressar a l’hospital el 10 d’agost del 2018. L’operació es va anul·lar quatre vegades –els dies 11, 12, 13 i 14 d’agost–, malgrat tenir l’àvia preparada i en dejú, cosa que va derivar en una anèmia. Finalment, la van operar el dia 16 en una intervenció de tres hores i mitja en què van necessitar transfusions de sang, cosa que, en conjunt, «va provocar un sofriment considerable a la pacient».

Aquest dolor «s’hauria pogut ometre si els responsables del centre no haguessin actuat de manera irreflexiva i si no s’hagués posposat la intervenció quirúrgica sense una causa justificada», conclou la sentència. «El retard en la intervenció no va ser la causa de la mort, però sí el propulsor de les complicacions que van anar apareixent», per la qual cosa la mort «s’hauria pogut evitar», assenyala la magistrada.

Sense traslladar-la

L’advocat de la família, Miquel Curto, en declaracions a Més Tarragona, ha destacat que «no es justifica per què es va tenir la pacient cinc dies sense intervenir-la per una simple fractura de fèmur».

Notícies relacionades

La jutge retreu al centre sanitari que «en cas que existís realment aquesta saturació en un hospital comarcal al mes d’agost, no hi havia cap impossibilitat de traslladar la dona a un altre hospital». La magistrada atribueix com a «causa directa de la mort» una «sèpsia generalitzada que va anar gestant-se al cos de la pacient durant vuit dies».

Amb aquest quadro, finalment va ser traslladada el 17 d’agost a l’hospital Joan XXIII de Tarragona, on va empitjorar ràpidament fins que va morir el dia 23.