Pandèmia de Covid-19

Catalunya demana un marge de fins a 72 hores per decidir si endureix les restriccions després de la Setmana Santa

Avui Salut vacuna unes 17.000 persones de 60 a 65 anys amb AstraZeneca: el 30% d’aquest segment ja està immunitzat

La franja de 65 a 70 anys es vacunarà amb Janssen i el 70% de la població catalana podria estar vacunada a l’agost

Administración de vacunas contra el coronavirus en La Farga de L’Hospitalet.

Administración de vacunas contra el coronavirus en La Farga de L’Hospitalet. / SALUT

Es llegeix en minuts

Aquest dilluns el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha demanat deixar un marge d’entre 48 i 72 hores per veure si cal endurir les restriccions després de Setmana Santa. «Els indicadors no augmenten, però segueixen estables. Això no són bones notícies i haurem de d’esperar un temps per no prendre les decisions en calent», ha afirmat Ramentol en declaracions a Catalunya Ràdio.

«Venen dies assistencialment complicats», ha dit el secretari general de Salut, que ha posat el focus en el degoteig a l’alça d’ingressos a les ucis (431 pacients aquest dilluns a tot Catalunya). Ramentol creu que les dades epidemiològiques d’aquests dies fan «una sensació enganyosa de certa millora» que es pot veure alterada per «la realitat d’aquests dies festius».

A més, Ramentol ha parlat de la franja de població de 65 a 70 anys i ha avançat que «segurament seran els que es vacunaran amb Janssen».

Vacunació

La campanya de vacunació segueix en paral·lel. Aquest dilluns de Pasqua unes 17.000 persones de 60 a 65 anys reben la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca. Així, el 30% d’aquest segment de població ja està vacunat, alhora que Salut espera 194.000 dosis de la vacuna de Pfizer per acabar la immunització dels majors de 80.

Aquesta Setmana Santa Catalunya ha superat el milió de vacunats amb la primera dosi d’alguna de les vacunes disponibles. Quant al grup d’entre 60 i 65 anys, dissabte es van vacunar unes 14.800 persones i ahir, més de 12.000. Ramentol ha destacat que el 30% de la població d’aquest segment d’edat ja està vacunada, un pas que considera important al ser «un col·lectiu d’altíssim risc d’entrar en l’uci» si contrauen la Covid-19 i per als qui encara hi ha 1.500 cites disponibles.

Al llarg d’avui, la Generalitat espera rebre entre 193.000 i 194.000 dosis de la vacuna de Pfizer que destinaran a finalitzar la vacunació dels majors de 80 i començar a immunitzar el grup de 70 a 79 anys.

El secretari general de Salut confia que arribin prou dosis i ha assenyalat que Pfizer és «la companyia més rigorosa i complidora» perquè «van dir que a partir d’abril hi hauria un augment de les dosis entregades i, efectivament, aquest dilluns n’esperem 194.000».

Al 70%, a l’agost

Quant al segment de població de 65 a 70 anys, Marc Ramentol creu que es podrien beneficiar de la vacuna de Jansen, que tot i que ara arriba amb «comptagotes» esperen que, a partir de maig, arribi «en volums més rellevants».

A més, Ramentol ha reiterat que el 70% de la població catalana podria estar vacunada contra el coronavirus a finals d’agost, si es compleixen els terminis d’entrega de les dosis. Segons ell, aquesta previsió es fa «d’acord amb els compromisos d’entregues que arriben» des del Ministeri de Sanitat i des de la Unió Europea (UE).

Sobre les 193.000 vacunes de Pfizer que han d’arribar aquest dilluns a Catalunya, ha detallat que aniran destinades «de manera prioritària» a cobrir els majors de 80 anys que encara no han rebut la primera dosi i persones grans dependents.

Et pot interesar

La següent franja d’edat que rebrà la immunització serà la de 70 a 79 anys, d’aquí a una setmana: «Coincidirà amb un augment de l’entrada de les vacunes de Pfizer», i ha considerat aquesta empresa com la més rigorosa i complidora.

I quant a les persones d’entre 65 i 70 anys (que no poden rebre la vacuna d’AstraZeneca i encara no entren en els plans de vacunació amb Pfizer), «fa l’efecte que aquest podria ser un col·lectiu que es beneficiï» del fàrmac de Janssen.