Pandèmia de coronavirus

Interior alerta que baixen les peticions de certificats d’autoresponsabilitat: «Continuem confinats»

Els pacients amb Covid-19 a l’uci, estancats ara, podrien arribar a 800 si hi hagués un rebrot

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

«Hem constatat un augment de la mobilitat des de fa uns dies, però ha de fer-se amb seny». Són paraules del conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en la roda de premsa del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) aquest dijous. Dilluns es va aixecar al territori el confinament comarcal, que permet la sortida i entrada de la comarca només per a les bombolles de convivència (grups de persones que conviuen sota un mateix sostre).

Sàmper ha citat un indicador que reflecteix aquest augment de la mobilitat i que preocupa el Govern: els certificats d’autoresponsabilitat, que estan baixant. Des de dilluns, s’han descarregat des de la web del Procicat uns 40.000 certificats, 15.000 dels quals ahir dimecres, molts menys que en setmanes anteriors. «Hi continua havent confinament, hi ha aquesta excepcionalitat, però no s’ha de trencar mai terme ‘bombolla’. Es pot fer el mateix que abans amb la bombolla però canviant de lloc. Res més», ha insistit el conseller Sàmper.

Els Mossos d’Esquadra, ha advertit, incrementaran els seus controls aleatoris de mobilitat, sobretot als parcs naturals i a les zones costaneres. «Aquell que sigui parat haurà d’acreditar que aquesta mobilitat és dins de la bombolla. Si no pot acreditar-ho, haurà de tornar cap a casa», ha advertit Sàmper.

La pandèmia, estancada

Notícies relacionades

També preocupa la situació epidemiològica de Catalunya. La baixada de contagis de les últimes setmanes «s’ha estacat clarament», en paraules de la consellera de Salut, Alba Vergés. «La situació epidemiològica s’ha estancat i ja no baixem. Portàvem setmanes de baixada, baixada lenta. Ara alguns indicadors s’estanquen i fins i tot pugen lleugerament», ha alertat.

Vergés ha recordat que a les ucis de tot Catalunya encara hi ha 423 pacients amb coronavirus. «N’hi podria haver 800 si es produís un rebrot», ha detallat al seu costat el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella. El pic de la tercera onada van ser 731 pacients amb Covid-19 a les ucis. «Estem en una fase d’altiplà als llits de crítics i això ens genera preocupació», ha dit Comella.